Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: nincsenek összhangban az egyes járványügyi intézkedési tervek az oktatásban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nehéz helyzetbe kerültek a köz- és felsőoktatási intézmények az iskolakezdés miatt, az EMMI és a szakképző iskolákért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium ajánlásai ugyanis nincsenek összhangban, ráadásul a második hullám miatt egyre több helyen kell rendkívüli szünetet elrendelni, derül ki a Népszava riportjából.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkát hétfő reggel azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban: a korábbi négy óvoda és iskola mellett még további öt oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt, emellett pedig plusz nyolc helyszínen rendelt el digitális oktatási rendet az operatív törzs. Ez öt esetben csak egy-egy osztály érint, háromban pedig a teljes intézményt.

A lap szerint a járványügyi eljárásrendek ennek ellenére gyakran bizonytalanságot okoznak, az EMMI ajánlása viszont nem tartalmaz konkrét, átfogó utasításokat arra az esetre, ha egy intézményben megjelenik a vírus.

De maga az EMMI és a ITM ajánlásai sem túl összehangoltak: míg utóbbi lehetőséget ad arra, hogy egy-egy szakképző intézmény vezetése saját hatáskörben döntsön a digitális oktatásra való részleges átállásról, az EMMI alá tartozó iskolák esetében csakis az operatív törzs dönthet erről.

A PDSZ szerint még ezen felül is egymásnak ellentmondó intézkedések mentén alakulnak az események: a köznevelési törvény szerint miniszteri rendelet alapján lehet bevezetni a digitális munkarendet, az egészségügyi törvény viszont a kormányt hatalmazza fel arra, hogy minden olyan intézmény működését beszüntesse, ahol a járvány elleni küzdelem miatt szükség van rá.

„De ott van még a katasztrófavédelmi törvény is, ami veszélyhelyzetben a miniszter egyedi határozati jogkörébe utalja a köznevelési intézmények működésével kapcsolatos döntéseket. Egyszóval teljes a káosz”

-írta a szakszervezet a lapnak.

Az iskolai intézkedési tervek betartatásért elsősorban az intézményvezető a felelős, és a központi protokoll nem tartalmaz utasítást arra az esetre, ha egy diák például megtagadja a kötelezően előírt maszkviselést. A pedagógusok ilyenkor maximum az írásos figyelmeztetés („beírást”) alkalmazhatják.

Az augusztus közepén közzétett intézkedési tervet egyébként ma egészítette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az érvényes szabályzás alapján

  • szülő vagy más kísérő nem léphet be az intézménybe, csak ha előzetes engedélyt kap rá, vagy kifejezetten szülőknek szóló intézményen vesz részt (például szülői értekezlet,
  • az ősszel kezdődő úszásoktatást fel kell függeszteni a köznevelési intézményben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni,
  • az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozásokat vagy sportköröket, valamint az iskolai kórusok és énekkarok próbáit javasolják felfüggeszteni,
  • az első félévben esedékes, nagy létszámú események (szalagavatók, bálok, kulturális programok) elhalasztását javasolják, de legalábbis egészségügyi okokból a szabadtéri helyszínt javasolják.
Címlapkép: MTI/Komka Péter