Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZFE élőlánc: Berlinben szolidaritási tüntetés kezdődött a budapestivel párhuzamosan

Ez a cikk több mint 3 éves.

berlin A főként magyar származású polgárokból álló Freie Ungarische Botschaft szolidaritási tüntetést rendezett az SZFE-s élőlánccal egyidőben Berlinben, Németország fővárosában.

 

#freeszfe Soli-Demo Berlin

Posted by Freie Ungarische Botschaft on Sunday, 6 September 2020

Az esemény meghívójában a szervezet hangsúlyozta, az oktatás átszervezése, az intézményi struktúrák átalakítása és a támogatások csökkentése jelenleg sajnos több magyarországi oktatási intézményt is érint, és valószínűleg a jövőben többeket is fenyeget majd.

„Magyarországon széleskörű tiltakozás bontakozott ki, amely tüntetések, egyetemfoglalás, nyilatkozatok formájában küzd az egyetem függetlenségéért. Fejezzük ki mi is a szolidaritásunkat a budapesti tüntetőkkel innen, Berlinből! Találkozzunk vasárnap délután egy szimbolikus helyszínen, a Bertolt Brecht Platzon a Berliner Ensemble előtt. Ezzel egyidőben lesz Budapesten az SZFE által szervezett előlánc” – írják.

A Freie Ungarische Botschaft szervezeti missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről. A szervezet saját működésében a sokszínűséget értékként kezeli, a felelősségvállalást, a kritikus gondolkodást, a demokráciát és a szolidaritást képviseli. Munkánk során a fenti értékek érvényesülését tartjuk szem előtt – olvasható a tüntetéssel kapcsolatos közleményükben.

Egyébként nem ez az egyetlen támogatás Berlinből az SZFE-sek felé.

Tegnap írtuk meg, hogy a Berliner Ensemble színházi társaság is támogatja a tiltakozást, ezért lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékát a budapesti MITEM fesztiválon:

„Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő.

Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon” – írták.