Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum Szijjártó, Borkai és Mészáros jachtos képeivel plakátolta ki a Fidesz-irodákat országszerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szombat éjjel a Momentum aktivistái országszerte teleplakátolták a Fidesz-irodákat Szijjártó Péter, Borkai Zsolt és Mészáros Lőrinc jachtos képeivel – olvasható a párt frissen megjelent közleményében.

Budapest. Fotó: Momentum

Az akcióval arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a fideszes elit „egyre pofátlanabbul” használja a közpénzből felhalmozott vagyont.

„Luxusjachtoznak, helikoptereznek, magánrepülővel repkednek, miközben a koronavírus második hullámába úgy kezdtünk bele, hogy emberek százezreinek nincs munkája, a kormány pedig csak látszatintézkedéseket vezet be valós segítségek helyett. A kormánytagok és a fideszes politikusok emellett élen járnak a felelőtlenségben: nem viselnek maszkot, és saját szabályaikat is figyelmen kívül hagyják” – írja a Momentum.

Győr. Fotó: Momentum

Szerintük egyértelműen látszik, hogy a kormány „végigaludta és végigjachtozta” a nyarat, miközben semmilyen előkészületet nem tett a koronavírus második hulláma elleni felkészülés érdekében.

Nem ez az első olyan akciója a Momentumnak, amelyben plakátolással akarják felhívni a figyelmet politikusok korrupciógyanús ügyeire: augusztusban Kispesten a Városházára ragasztottak ki fotókat Kránitz Krisztián kerületi önkormányzati képviselő spanyolországi villájáról, ami nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában.

Ahogy arról korábban a Mércén is írtunk, az Átlátszó néhány hete tett közzé fotókat, amelyek azt bizonyítják, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter az ország egyik leggazdagabb emberének, Szijj Lászlónak a luxusjachtján nyaral Horvátországban, miközben Facebook-oldalán sorra jelentek meg a keményen dolgozó tárcavezetőt ábrázoló minisztériumi fotók. 2 évvel ezelőtt nem mellesleg szintén ezen a jachton, a Lady MRD-on fotózta le egy olvasónk Mészáros Lőrincet is.

Szombathely. Fotó: Momentum

A cikk megjelenése után többféle információ is napvilágot látott arról, mennyibe kerülhet egy ilyen jacht bérlése: a 168 Óra szerint heti 35 millió körül látni hasonló járművekről hirdetéseket, a G7 pedig azt írta, nem kevesebb, mint napi 10 millió forint lehet a bérleti díja.

De bármelyik összeg is álljon közelebb a valósághoz, a G7 szerint Szijjártónak a vagyonnyilatkozata alapján – a havi bruttó 1,97 milliós fizetéséből – aligha telhet rá, hogy piaci áron béreljen egy ilyen jachtot. Ezzel szemben viszont ismeretes, hogy amióta a Fidesz van kormányon, a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt lett az egyik legjelentősebb építőipari cég az országban, 10 év alatt közel tízszereésre növelve árbevételét az állami tendereknek köszönhetően.

Dunaújváros. Fotó: Momentum

A jachtos fotók megjelenését követően Szijjártó csak annyit mantrázott egy sajtótájékoztatón, hogy a joga van a magánéletéhez, azt el tudja választani a munkájától, és hogy mindig és minden körülmények között betartja a jogszabályokat, így semmi törvénytelent nem követett el most sem.

Címlapkép: Momentum