Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb intézmények és személyek fejezték ki támogatásukat az SZFE egyetemfoglalói felé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb szervezetek és intézmények fejezték ki szolidaritásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatók felé, csatlakozva ahhoz a több ezer zenészhez, íróhoz, kutatóhoz, művészhez és másokhoz, akik a Hallgatói Önkormányzat keddi akciója óta támogatásukról biztosítják a dikákokat.

Frissítés, 13:46: A Berliner Ensemble is támogatja az SZFE diákjainak és tanárainak tiltakozását, ezért lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékát a budapesti MITEM fesztiválon:

„Nagy megdöbbenéssel figyeljük a budapesti színházi szcéna legutóbbi fejleményeit. A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”

A mai napon nem tartunk sajtótájékoztatót.

22.00-kor viszont érdemes lesz az Egyetem épületéhez jönni! Várunk…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2020. szeptember 5., szombat

 

Erdős Virág költő ma reggel egy vers kíséretében posztolta ki Facebookra, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum bejáratára is szalag került; a kommentelők szerint nem viszont már leszedték. (Az intézmény igazgatójának lecserélése a kormányzati kultúrharc egyik legelső példája volt.)

ez egy vers.
tegnap éjjel írtam.
az a címe hogy z mint zorró a pimben járt.
és arról szól hogy az igazságnak
nem kell rögtön győznie.
elég ha már látszik.
(s.k.)

Közzétette: Virág Erdős – 2020. szeptember 5., szombat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának főépületét is beszalagozták:

Ki szombaton korán kell, a kiskörúton tiltakozást lel, vagy valami ilyesmi. Érdemes volt szombat délelőtt a kiskörúton biciklizni.

Az ELTE BTK épülete is tiltakozik az SZFE szabadságáért.

Közzétette: Jámbor András – 2020. szeptember 5., szombat

Információink szerint a bölcsészek támogatói videót is forgattak, amelyben szinte az egész kampuszt körbetekerik:

BTK-s diákok akciója. Fotó: Jámbor András

BTK-s diákok akciója. Fotó: Jámbor András

A Bibó István Szakkollégium is szolidaritásáról biztosítja az egyetemfoglalókat, valamint támogatják őket minden olyan, törvényes akciójukban, amely az intézmény autonomiájának visszaállítását segítheti:

Köszönjük a Bibó István Szakkollégium kiállását!

A KÖZÖSSÉG EREJE-a Bibó István Szakkollégium nyilatkozata az SZFE-vel…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 5., szombat

„Kifejezzük azon meggyőződésünket, hogy a felsőoktatás csak akkor tud szabadon gondolkodó, az értékeit és érdekeit képviselni tudó, a világot előre mozdítani és javítani képes egyéneket nevelni, ha biztosított a tanulás és tanítás szabadsága, az egyetemi autonómia.

Kifejezzük azon meggyőződésünket, hogy a művészeti oktatásban ezen garanciák hiánya épp a lényegétől fosztja meg művészetet, minthogy kizárólag a szabad művészet tud a társadalom számára szép és értékes lenni”

-írják.

Az SZFE-s hallgatók vasárnapra élőláncot hirdettek az egyetemük és a Parlament közé, hogy stafétaként juttassák el a Vas utcából a Parlamentig az általuk megfogalmazott Magna Charta Universitatis nevű szöveget. Az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonomiájáért folyó harcot, valamint az előzményeit jó ideje követjük a Mércén, a témában született cikkeink itt olvashatóak.

Címlapkép: Bölcsészek az ELTE BTK kampusza előtt. Fotó: Jámbor András