Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomdákat zártak le környezetvédők Angliában, hogy az újságok hagyják abba a klímatagadást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sok helyütt, főleg kisebb településeken hiányoztak az újságospolcokról négy népszerű országos napilap – köztük olyan ismert címek, mint a The Suna vagy a Daily Mail – szombati példányai Nagy-Britanniában, miután az Extinction Rebellion(XR) nevű környezetvédő szervezet több mint 100 aktivistája lefoglalta Rupert Murdoch milliárdos médiamágnás két nyomdáját péntek éjszaka.

Íme egy egy hiányos polc az egyik brit újságosnál:

 

Péntek éjjel a Hertfordshire-i Broxbourne-ben és a Liverpoolhoz közeli Knowsley-ban  vettek autókból és bambuszlécekből tákolt blokád alá egy-egy nyomdát a tüntetők. A több mint száz, a nyomdákat élőlánccal körbevevő nyomdafoglalóból 42-t le is tartóztattak szombatra virradóra.

Az Extenction Rebellion Twitter-oldalán az aktivisták azzal magyarázták tettüket, hogy az érintett lapok nem foglalkoznak a klímavészhelyzettel, és a nagyvállalati-tulajdonosi érdekeknek megfelelően ferdítik el a klímakatasztrófáról szóló híreket.

A mainstream médiának fel kell hagynia azzal, hogy a kattintásvadászatból és a félretájékoztatásból akar profitálni, amivel a saját szomszédaink, a külföldiek és a sérülékeny csoportok ellen hergelik az olvasókat – mondta Alanna Byrne aktivista a The Guardian szerint. Egy társa, Gully Bujak szerint a klímavészhelyzet az emberiség létét fenyegeti, és valójában minden nap a címlapokon kéne szerepelnie a témának, a Murdoch-média nagy része nem foglalkozik vele, néhány lapjuk pedig egyenesen a kílmatagadás jelenségének katalizátora.

A tüntetők egy „Free the Truth!” azaz „Szabadságot az igazságnak!” feliratú zászlóval fogadták a kiérkező rendőröket.

Mindkét nyomda a Rupert Murdoch által tulajdonolt News Corp vállalat portfolóiójába tartozó lapokat nyomtatja, olyanokat, mint a The Sun, a Times, valamint a Daily Telegraph, a Daily Mail avagy a London Evening Standard.  A nyomdákat működtető cég az elfoglalt nyomdákban folyó sokszorosítás egy részét kiszervezték vállalalti partnereknek, így valamennyi azért eljutott az érintett újságokból a terjesztőkhöz. A Newsprinters szóvivője a szabad sajtó elleni támadásnak bélyegezte az esetet, arra hívva fel a figyelmet, hogy az aktivisták akciója és a leálló nyomtatás miatt nyomdai dolgozók és terjesztők kaptak pénzbüntetést.

Priti Patel belügyminiszter a „demokrácia elleni támadásnak” minősítette a nyomdafoglalást. Tobias Ellewood kormánypárti képviselő szerint a kormány bár eddig is sokat tett a klímaváltozás megfékezéséért, de „egyértelműen tehetne többet is”, és a „néppel együtt kell eljuttatni a klímavészhelyzet üzenetetét minél többekhez”.

Az Extinction Rebellion nemcsak brit földön akciózott a Murdoch-birodalom ellen pénteken: a News Corp anyaországában, Ausztráliában a News Corp sydney-i székháza elé öntöttek aznap egy nagy rakás trágyát is, ugyancsak azért, hogy a vállalat médiumai ne terjesszenek több álhírt a klímaváltozásról.

(The Guardian)