Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németországi magyar orvosok kérik, fogadja el a kormány a hazatérők külföldi koronavírus-tesztjeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (2020. 09.05.): A szeptember 4-én este közzétett kormányrendelet értelmében már nem csak az idehaza elvégzett PCR-teszteket fogadhatják el a magyar hatóságok. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szövege szerint „azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”.

Korábban írtuk:

Állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Németországi Magyar Orvosok közössége, amelyben „diszkriminatívnak és szakmailag megalapozatlannak” tartja a magyar kormány által szeptember 1-től újra bevezetett határzár beléptetési szabályait.

A több mint száz aláíró azt kifogásolja, hogy miközben a jelenlegi szabályok lehetővé teszik a cseh, szlovák és lengyel turisták belépését öt napnál nem régebbi, hazájukban készült negatív PCR-teszttel, addig a

„a külföldről hazatérő magyarokat 14 napos karanténra kötelezi, ami hosszas adminisztrációs folyamat keretében, súlyos összegek (illeték, tesztek, útiköltség) kifizetésével is csak néhány nappal rövidíthető az ügyintézés idejétől függően.”

Az orvosok úgy látják, a külföldön végzett tesztek elfogadásával csökkenthető lenne a Magyarországra hazatérő fertőzött emberek száma, ugyanakkor megspórolhatók lennének a családokra jelenleg rótt „lelki és anyagi terhek”. Az aláírók így a beléptetési szabályok módosítását kérik a kormánytól, csatlakozva ahhoz a petícióhoz, amelyet eddig már 6500-an írtak alá.

A szeptember 1-től életbe lépett újbóli teljes határzár – amely kivételek mellett ugyan, de tiltja a külföldi állampolgárok belépését az országba, a magyar állampolgárokat pedig két hetes hatósági házi karanténra kötelezi, amelyet csak két itthon elvégzett negatív PCR-teszttel lehet kiváltani – több ponton is erős felháborodást váltott ki.

Az egyik ilyen pont épp az unió más tagállamaiban végzett tesztek el nem ismerésének a problémája. A fent idézett petíció és állásfoglalás mellett Bana Tibor, a Jobbikból márciusban kilépett országgyűlési képviselő határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek, amelyben szorgalmazza az EU-n belül végzett PCR-tesztek elismerését.

„Szakemberek és saját véleményem szerint is az EU-ban használt koronavírus-tesztek megbízhatósága semmiben sem különbözik a Magyarországon végzettekétől, ezért nem lehet kizárólagossá tenni az itthoni tesztelést a hazaérkezőkkel szemben! Lehetséges, hogy az itthon készített teszteken szeretne nyerészkedni a kormány? Az egészség és a járvány nem lehet üzlet!” – fogalmazott a Vas megyei országgyűlési képviselő.

A koronavírus-tesztek nem képezhetik üzleti nyerészkedés alapját!

Tegnap éjjel határozati javaslatot nyújtottam be az…

Posted by Bana Tibor on Tuesday, September 1, 2020

A kormány álláspontja szerint azonban nincs egységesen akkreditált tesztelési rendszer a világban, ezért fogadja el csak a Magyarországon akkreditáltakat.

Ugyancsak feszültséget okoz a szomszédos országokba ingázó magyar állampolgárok kérdésköre. A kormány ugyan lehetővé teszi az ingázást, tehát hazatéréskor nem kell két hetes karanténba vonulni, ám ennek feltétele, hogy az érintett a határtól számított 30 km-es sávon belül marad, és 24 órán belül vissza is tér Magyarországra.

Ahogy arra a Népszava ma reggeli cikke rámutat, rengeteg Ausztriában dolgozó, oda ingázó magyar esetében ezek a szabályok teljesen betarthatatlanok, és munkáltatóik elbocsátással fenyegetik őket, amiért nem tudnak megfelelően dolgozni. Ugyancsak nehézséget jelent az ingázóknak, hogy a kormány korlátozta a nyitva tartó határátkelők számát is.

Az Ausztriába ingázók érdekében érdekében szombaton Sopronban és a bécsi magyar nagykövetségnél is sor kerül demonstrációra, vasárnap pedig Szentgotthárdon is. A már idézett Bana Tibor ebben az ügyben is határozati javaslatot nyújtott be, hogy eltörlésre kerüljön a 30 km és a 24 óra követelménye az ingázók számára.

Címlapkép: MTI/Filep István