Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lazít a kormány a határzáron: engedélyezi az üzleti célú beutazást

Közleményt tett közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyben a mai kormányülésen hozott döntéseket foglalja össze. A közlemény szerint a kormány úgy döntött, a gazdaság zavartalan működése érdekében módosítja a szeptember 1-én életbe léptetett határzár szabályait, és lehetővé teszi az üzleti célú beutazást külföldről. Emellett egy külföldi tesztet is elismernek beutazáskor, így a két hetes házi karantén elkerüléséhez már csak egy másodikat kell itthon elvégezni.

A közlemény teljes szövege így szól:

„A kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket. A járvány második hulláma Magyarországot is elérte. A védekezés sikerét emberéletekben mérjük, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a beutazási korlátozás és az általános védelmi intézkedések betartását. Most egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolába járó gyermekeinket és biztosítani kell a gazdaság zavartalan működését.

Magyarország Kormánya összegezte a szeptember 1-jén életbe lépett beutazási korlátozások eddigi tapasztalatait és azt a döntést hozta, hogy a magyar gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezzük. Megszületett a külföldön végzett tesztekkel kapcsolatos pontosított részletszabályozás is: Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerjük el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is.

Az ülésen döntés született arról, hogy a magyarországi sport rendezvényekre való kiutazás és beutazás szigorú feltételeit kiterjesztjük a kulturális rendezvényekre is. Ami pedig a nézőket illeti, a hazánkban megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR teszt eredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, valamint köteles a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot.

A pontos szabályozás a mai napon a Magyar Közlönyben kihirdetésre kerül.”

Épp ma reggel számoltunk be arról, hogy a németországi magyar orvosok közössége kritizálta a kormányt, amiért az nem ismeri el az uniós tagállamokban elvégzett koronavírus-teszteket, amikor magyar állampolgárok akarnak hazatérni. Úgy tűnik, a kormány meghallotta a külföldön tartózkodó magyarok felháborodását.

Mint arról mi is beszámoltunk, a kormány múlt héten jelentette be, hogy a koronavírus behurcolásának elkerülése érdekében lezárja a határokat szeptember 1-től: külföldiek nem, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, és utóbbiaknak is két hetes hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Eredetileg a karantén két itthon elvégzett, negatív eredménnyel járó PCR-teszt elvégzése után lett volna elkerülhető. A mostani döntés értelmében, nem szükséges, hogy mindkét teszt itthoni legyen, de a hazautazóknak még így is karanténba kell vonulniuk, amíg az itthoni második tesztjük is negatívnak bizonyul. De ez még így is napokkal rövidítheti le a karantén időtartamát.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher