Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma találták a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet Magyarországon a járvány kitörése óta

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyetlen nap alatt rekord számú, 158 új koronavírus-fertőzést mutattak ki Magyarországon a kormányzat mai, hivatalos tájékoztatása szerint.

Ez a második legnagyobb napi új fertőzött-szám a járvány megjelenése óta, ennél több koronavírusost csak április 10-én regisztráltak, akkor 210-et.

Mindezzel együtt az újonnan felfedezett esetek közül egy sem súlyos, a Covid-19 következtében jelenleg az 1296 aktív fertőzöttből országszerte csupán 90 embert ápolnak kórházban, és 7-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A tegnapi 132 új fertőzött után tehát a mai szám is arra figyelmeztet tehát, hogy a járvány Magyarországon a tavaszi mértékhez képest egyáltalán nem csengett le, ezért a hatóságok is arra figyelmeztetik az embereket, „nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. ”

A kormány egyébként úgy véli, „Európában elindult a járvány második hulláma”, erre azonban egyelőre Magyarország szeptember 1-től csupán a határok külföldi állampolgárok részére történő lezárásával reagált. A tegnap, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által a kormányinfón bejelentett, új rendelkezések szerint

-keddtől külföldi állampolgár nem léphet be az ország területére,

-a külföldről érkező magyar állampolgároknak mostantól Magyarországon kell saját forrásból 2 covid-tesztet finanszírozniuk, különben 14 napos hatósági karanténra kötelezik őket,

-a Magyarországra tanulni érkező, külföldi diákokra pedig ugyanezek a szabályok lesznek irányadóak

-az iskolák azonban továbbra is rendes tanévre készülnek, az évnyitók megtartását a kormány nem tiltotta el, de nem is javasolta.

Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtt egy videót is közzétett, amelyen a „határvédelmi operatív munkacsoport” reggeli ülésén vesz részt a rendelkezés szeptember 1-i bevezetésének előkészítő munkálataiban, a Belügyminisztériumban.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „képesek vagyunk arra, hogy összefogással a második hullámot megfékezzük, most még időben vagyunk.”

Az új hullám esetleges megjelenésével kapcsolatban tegnap Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is intézkedett, a fővárosi operatív törzs tanácskozása után kiderült ugyanis, teljes látogatási tilalmat rendelnek el a főváros összes idősotthonában.

A Covid-19 második hullámát a szakértők ősz folyamán várják, az esetek számát tekintve azonban a járvány epicentruma továbbra is Európán kívül marad: a legtöbb fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában van, míg Európán belül február óta a legtöbb esetet Spanyolországban (439.286), az Egyesült Királyságban (333.644) és Franciaországban (267.077) tartják nyilván. A járványnak a kontinensen a legtöbb halálos áldozata eddig Nagy-Britanniában lett, itt eddig 41.486-an haltak ebbe bele.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher