Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minszkben több tízezren az utcán, a hadsereg is felvonult. Tüntetések Belaruszban percről-percre a Mércén!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tüntetők tízezrei néznek farkasszemet a ma már nem is rendőrökből, hanem katonákból álló sorfallal Minszkben.

Mára Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására óriástüntetéseket terveztek ellenzéki csoportok Belarusz-szerte.

A belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé, melyben megfenyegette nyíltan az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogja vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót (amely színeket az utóbbi időkben gyakran látni ellenzéki tüntetéseken).

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük”

– közölte a minisztérium csupa nagybetűvel Telegram-csatornáján.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a belarusz belügyminisztérium máris bejelentette 26 ember letartóztatását, mivel azok „lebontották a kerítést a Lenin-emlékmű közelében, és engedély nélküli gyülekezést szerveztek.”

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Ezután duzzadt óriásira a mozgalom, és egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek. Augusztus 16-án 100 ezres tömeg tüntetett Lukasenka ellen, azóta azonban valamelyest elcsendesedtek a demonstrációk.

Címlapkép: CP24, Twitter
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Igaz, mindehhez a vitatott választási eredmények szerinti elnök erősen Sztanyiszlavszkij módszerét használta: egy tár nélküli gépfegyverrel, és hasonlóan felszerelt fiával, hétvégi kommandósként szállt alá elnöki helikopterével a palotába, miután egy kisebb hadsereggel zárta el a központi Függetlenség teret az amúgy teljesen békésen vonuló és táncoló tömeg elől, majd állami videófelvételeken elmélyülten telefonálgatott.

Végül azonban mégiscsak kiment sajátjai, tehát a fegyveres rendfenntartó apparátus közé, hogy lelket öntsön beléjük, ami – legalábbis az állami hírügynökség felvételei szerint – sikerült is.

A belarusz válság eddigi, külföldi szemmel legabszurdabb jeleneteire most két valószínű forgatókönyv kínálhat magyarázatot:

Egyrészt Lukasenkát immár pár ezer, az utcán tüntető híve mellett leginkább a fegyveres testületek tartják hatalomban. A helyi Rambó-imidzs, és a látszólag bátor kiállás pedig éppen ezeknek a testületeknek a morálját hivatott valamennyire megtartani, miután már a második vasárnapi, százezres vonuló tömeg helyez rájuk elég kemény pszichológiai nyomást, amely egy nagyobb konfrontáció esetén nem bizonyos, hogy az éleslőszerek használatához, inkább a rendfenntartók fegyverletételéhez, és nagy arányú átállásához vezethet, mint ahogyan ez 1989-ben Romániában, vagy 2000-ben Szerbiában történt.

Ezt a vezető mindenáron el akarja kerülni, és az ilyen drámai színjátékokkal ismét azt nyer, amire a leginkább szüksége van, időt.

Egy másik magyarázat szerint a fegyveres parádézás az ellenzéki tüntető tömeg egyszerű provokációja is lehet, hiszen ha a vezető ebben a helyzetben olajat önt a tűzre, akkor akár a tüntetőktől is elcsattanhat az első pofon, ez pedig jogalapot kínálna Lukasenkának az erőszakos fellépésre, ami – lévén hogy a hadsereg, az OMON, a KGB és a belbiztonság jelentős része még pártján áll, neki végre hazai terep lenne – a jól fényképezhető, tüntető és békés tömeg meg éppen nem az.

Mindezek a magyarázatok akár párhuzamosan is igazak lehetnek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mai sajtótájékoztatóján a Kreml Szergej Lavrov orosz külügyminiszteren keresztül kinyilvánította: Belarusz-ügyben szeretne hátrébb vonulni, és csupán onnan szurkolni tovább Lukasenkának. Ez is elkeseredett akcióra késztethette az elnököt.

Tüntetés Minszkben 2020. augusztus 23-án / Fotó: Franak Viacorka, Twitter

Ami még fontos, az az, hogy az Egyesült Államok, és így de-facto a NATO, a balti tagállamok egyértelmű politikai szolidaritási kampánya mellett, továbbra sem szólna bele nagyon az eseményekbe. Erre utal az is, hogy a mai országos tüntetés-sorozat mellett szolidarító londoni és washingtoni tüntetők is erélyes fellépést követeltek a brit és amerikai kormányoktól, ami egyelőre egyáltalán nem akar jönni, az EU által belengetett szankciópolitika pedig immár nem elégíti ki a Lukasenka-ellenes politikai nyomásgyakorlók szerint azt a célt, amit még két hete szántak neki.

Ezzel együtt a mai tüntetők jól vették az akadályt: erőszak nélkül levonultak. A cél ugyanis továbbra sem valamiféle „új Majdan” számukra, csupán Ellenzéki Koordinációs Bizottságuk, és a fennálló rezsim közötti tárgyalásokba kívánják belekényszeríteni a vezetőt. Ennek a célnak az elérésére pedig egyedül ezzel a taktikával kínálkozhat vajmi remény.

Mai közvetítésünk az események elcsendesülésével ugyanígy véget ér, köszönjük, hogy minket olvastak, és jó éjszakát kívánunk!

A „menet az új Belaruszért” nevű tüntetés-sorozat keretében ismét országszerte tízezrek vonultak utcára, hangsúlyozottan békésen zajlott le több nagyvárosban is.

A nyugati Bresztben összességében 15 kilométeren keresztül vonultak át a városon a tiltakozók, majd visszatérve kiindulási helyükre, a Lenin téren zárult le a tüntetés, ezrek részvételével:

Tüntetés Bresztben a belarusz rendszer ellen 2020. augusztus 23-án / Fotó: Tut.by

Az északkeleti Vityebszkben a tüntetők vasárnap előtt több problémába is beletüköztek, a hatóságok például nem engedték meg, hogy a központi Győzelem téren gyülekezzenek. A menet végül mégis elindult, a hatósági tiltás miatt először csupán 300 emberrel, amely azonban végül 2000-re duzzadt fel mielőtt a tüntetés véget ért, a hivatalos választási eredmény ellen tiltakozók a központi utcákon vonultak fel:

Fotó: Tut.by

Mogiljevben, keleten is volt tüntetés, itt letartóztatás is történt, a biztonsági erők a vonuló tömegből kirángatták, és autóval elhurcolták az egyik tüntetőt, Dmitrij Bakunovicsot, akit ismeretlen helyre szállítottak.

A letteken és litvánokon kívül szimpátiatüntetést tartott Kijev Ukrajnában, Szentpétervár Oroszországban, Varsó Lengyelországban és London az Egyesült Királyságban.

Fehér rózsás szimpátiatüntetők Belarusz mellett Szentpétárváron, 2020 augusztus 23. án / Fotó: Tut.by

Belarusz mellett tüntetők Kijevben, Ukrajnában, 2020. augusztus 23-án / Fotó: Tut.by

(Tut.by)

függetlenség tér, Minszk „Veletek vagyunk! Törődünk veletek”

-közölte itt velük, mintegy biztatásul. A lépés azt jelzi, hogy helikopteres, kommandósruhás és gépfegyveres jelenésére elsősorban az őt támogató biztonsági erők morál-emelésére miatt volt szükség, és hogy lássák, nem hagyja őket magukra a vezető.

Minszk Lukasenka belarusz diktátor sajtófőnöke közzétette egy videót, amelyen állításuk szerint a „műveleti központban” (a palotában) dolgozott az operatív törzs serényen.

A videón viszont Lukasenkával együtt is összesen három ember látható: két nagyon fiatal ember, ezen felül pedig valami egészen homályos okból kettő darab gépkarabély.

 

belarusz A Belarusz 1 nevű kormánypárti csatorna szerint „20 ezer tüntető hajtott ma végre Minszkben engedély nélküli akciókat”.

Mint ahogy arról itt is beszámoltunk, eközben a független sajtó munkatársai közül a legszerényebb is 80 ezerre tette a Minszkben ma délutántól tüntetők létszámát, de egyes becslések szerint akár a negyedmilliót is meghaladhatta az utcákon vonulók száma.

És akkor ehhez még nem vettük persze hozzá, hogy Minszken kívül tucatnyi város volt, ahol egyenként többezres, illetve tízezres tömegben vonultak fel Lukasenka ellen tüntetők.

 

Minszk A Novaja Gazeta által is közölt videón jól látszik, ahogy az idősödő diktátor kalasnyikovval a kezében rendezkedik az elnöki palotát oltalmazó katonák és rendőrök állásainál.

Időközben az őt odaszállító helikopter elhagyta a Függetlenség-palotát.

Mesterlövészek foglalták el állásaikat az elnöki palota tetején a Radio Szvaboda tudósítása szerint. Egyre több fegyveres (köztük maga a diktátor) hemzseg a Függetlenség-palotánál.

Minszk A kormány utasítására korlátozta az internet-hozzáférést több fővárosi kerületben a helyi szolgáltató a Novaja Gazeta értesülései szerint.

A szolgáltatást „biztonsági okokra” hivatkozva korlátozzák, a szolgáltató mindenkitől elnézést kért.

Moszkva Moszkva semmiféle módon nem kíván beavatkozni a belarusz belpolitikai válság során, és a kormány támogatja Lukasenka elnök és a nép „párbeszédét” – jelentette ki ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami TASZSZ hírügynökség szerint.

Az orosz bevatakozás eddig kétséges volt, mivel – számos telefonbeszélgetés után – Vlagyimir Putyin a két állam szövetségére hivatkozva eddig nem zárta ki a „biztonsági segítségnyújtást”, most azonban Lavrov leszögezte, ugyan a fehérorosz helyzet továbbra is súlyosan válságos,

„A belorusz nép maga dönt arról, hogyan lehet kikerülni ebből a helyzetből”

-mondta, ezzel egyelőre úgy tűnik, Oroszország hivatalosan kihátrált Lukasenka segítésének tervéből.

(Tut.by)

Litvánia Ezrek álltak be Litvániában a belarusz demonstrálókat támogató élőláncba, amely Vilniustól a belarusz határig húzódik:


 

Minszk Számos tüntető a tér alatti metróállomásra érkezett meg, innen csatlakoznak majd a tömeghez. Érkezésüket az ellenzéki tüntetések egyik állandó jelszava kísérte, az akusztika miatt jelentős hangerővel.

függetlenség tér, Minszk A hivatalos elnöki csatornán bizarr propagandavideó jelent meg, ahol a belarusz elnöki helikopterből kiszálló Lukasenka elnök fekete overállban és baseball sapkában jelenik meg, és gépfegyverrel a kezében indul meg a Függetlenségi Palota épülete felé.

Közben a rendfenntartó OMON és a belbiztonság erői egyelőre leeresztett pajzsokkal nézik a lassan eléjük áramló tömeget a Lenin és az Internacionalnaja út kereszteződésében található Európa nagyszálló előtt. A tömeg tisztes távolból közelítette egyelőre csupán meg a sorfalat.

Minszk A Tut.by belarusz portál videójának tanúsága szerint egy civil(nek látszó) helikopter landolt a Függetlenség-palota gyepén.

Hogy kit hoztak benne, vagy kit visznek el majd vele, egyelőre rejtély.

Litvánia, Vilnius Harminc kilométeresnél is hosszabb az az élőlánc, amelyet helyi aktivisták szervezésében alkottak litván tüntetők Vilniustól egész a litván-belarusz határig, szolidaritásból a szomszédos nép szabadságtörekvéseivel.

A tömegben olyan prominens figurák is megjelentek, mint litvánia több volt, illetve jelenlegi elnöke.

 

Livániával most már háromra bővült azon országok száma (Oroszország és Lettország mellett) ahol a belarusz belföldi tüntetésekkel párhuzamosan szimpátiatüntetéseket tartanak.

Minszk …nem sokkal kisebb akadályrendszert építettek ki a belarusz biztonsági erők. A tüntetők mindenetre itt is tisztes távolságot tartanak, miközben azért jó hangosan skandálják, hogy

„Takarodjatok! Ki vagytok rúgva!”

Moszkva Ők a Belrausz Nagykövetségnél tüntettek délután óta. Legalább 11 embert vettek őrizetbe a Novaja Gazeta szerint, mindőjüket rendőrségi rabszállítóval vitték el a helyszínről. Egyelőre nem világos mi az oka az előállításoknak.

Minszk …a Tut.by tudosítója szerint. Az újságírók automata kézifegyvereket és géppuskákat (!) is látott a katonáknál. Hogy ez utóbiakra milyen forgatókönyv szerint lehet szükség, azt nem nagyon tudom elképzelni, alapvetően az ilyen eszközök a minél több ember minél gyorsabb válogatás nélküli megölésére/megsebesítésére jók, tüntető civilek ellen rejtély, hogy miért praktikusak.

Ha valamelyik olvasónk jártas az efféle hadi tudományokban, fejtse meg, az én tudásom korlátozott e téren.

belarusz Ahogy korábban ígértük, frissítettük a tüntetés-térképet. Jelenleg így néz ki ha a párhuzamosan zajló számottevő tüntetéseket ábrázoljuk a térképen:

Mint látható, pár óra alatt jóval több helységben kezdődtek el tüntetések Minszkkel egyidőben.

Minszk Tisztes távolból méregetik egymást a tüntetők és a katonák/rohamrendőrök, miután a Lukasenka távozását követelők a jelek szerint megfogadták az ellenzéki vezetők tanácsát, és nem provokolják a sorfalat alkotó egyenruhásokat.

Sőt, ami azt illeti, viszonylag derűsnek és békésnek látszik a tömeg jelenleg:

Minszk …viszonylag egyenlőtlenek, persze a tüntetők fegyvertelenek valószínűleg.

Ezen a videón jól látszik a két tömeg:

gomel A Tut.By szerint Gomel városában is rengetegen vannak az utcákon. A tüntetők menete a becslés szerint több kilométeresre nyúlik:

Minszk

Szögesdróttal és fémkordonnal vették körül a szoborcsoportot. A katonák készültségben vannak, a tüntetőket ellenzéki politikusok kérik, hogy ne menjenek közel.Kép: Franak viacorka/Twitter

Minszk Az egyik korábbi elnökjelölt, Tyihanovszkaja legközelebbi munkatársa, Marija Kolesznyikova arra kérte a tüntető tömeget, hogy ne közelítsen a katonák felé biztonsángi okokból:

Kolesznyikova szavai:

„A biztonságunk és az életünk a legfontosabb.”

 

Minszk Alig 30 méter választja el a tüntető tízezreket Minszkben a Hősi Emlékműnél felsorakozott katonai sorfaltól. A hadsereg egységei szögesdrótot és fémkordont is vontak már az emlékmű köré, korábban a védelmi miniszter a katonák bevetésével fenyegette meg a tüntetőket, ha azok „megszentségtelenítik” a helyet.

A helyzet most feszült, annál is inkább mert nem teljesen világos, hogy mit ért a miniszter „megszentségtelenítés” alatt.

Minszk A TASZSZ jelenti, hogy a tüntető tömeg megindult az eddigi gyülekezési helyéről a Hősi Emlékmű felé, amit viszont már a hadsereg alakulatai védenek a védelmi miniszter korábbi nyilatkozatai és a felvételek tanúsága szerint.

Moszkva, Oroszország A moszkvai Belarusz Nagykövetség előtt is kialakult egy kisebb tüntetés. A demonstrálók „Szereted kínoztatni a népedet? Szeresd a bíróság előtt!” -feliratú táblákkal gyülekeznek.

belarusz, Minszk 80-tól 250 ezerig terjednek a becslések a Minszkben összegyűlt tüntető tömeg méretét illetően. Közben pedig – ahogy az várható volt – egyre több városban vonulnak utcára az emberek Belarusz-szerte.

Litvánia Mintegy 130 ember vett részt az utolsó szakaszán annak a szolidaritási menetnek, amelyet lett aktivisták szerveztek, hogy így támogassák a Belaruszban szabad választásokat, Lukasenka lemondását és az erőszak befejezését követelő tüntetőket.

Az aktivisták és szimpatizánsok egészen a lett-belarusz határfolyóig, a Dvináig meneteltek.

(Korábban helytelenül Litvániába tettük a tüntetést, ezúton is elnézést kérünk, rengeteg a friss hír, igyekszünk pontosak lenni)

Minszk A Minszk központjában immár százezres nagyságrendű tüntető tömeg egy perces néma csenddel adózott annak a négy embernek, akik az eddigi tüntetések során vesztették életüket Belaruszban.

Az emberek a győzelem jelét formálják kezükkel.

belarusz Egyelőre az ezer feletti tüntetéseket jelöltük, ha több város csatlakozik hasonló méretű demonstrációkkal, újat készítünk.

Minszk Az egyik demonstráció tervezett helyszíne, a Hősi Emlémű köré a belarusz hadsereg katonái szögesdrótot feszítettek ki Franak Viacorka belarusz újságíró szerint.

Minszk A belarusz Tut.by posztolt képeket, amik jól adják vissza a jelenlegi hangulatot. A tüntetők persze szokásosan a fehér-vörös-fehér történelmi zászlóval vonultak ki, de épp ezeket a színeket minősítette támadásnak nemrég a védelmi miniszter.

Minszk A Novaja Gazeta a TASZSZ orosz hírügynökség alapján írta meg, hogy a minszki központi Függetlenség téren már több tízezer tüntető gyűlt össze.

 

 

Minszk A Tut.by belarusz portál közölte, hogy tudósítójukat a győzelmi sztélé közelében a hadsereg katonái őrizetbe vették, egyelőre ismeretlen okokból. Az újságírót ezután pár perces huzavona után elengedték ugyan, de közölték vele, hogy „nem javasolják neki, hogy visszatérjen, ellenkező esetben rendesen is őrizetbe veszik”.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}