Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét országszerte voltak nagyobb tüntetések Belaruszban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A „menet az új Belaruszért” nevű tüntetés-sorozat keretében ismét országszerte tízezrek vonultak utcára, hangsúlyozottan békésen zajlott le több nagyvárosban is.

A nyugati Bresztben összességében 15 kilométeren keresztül vonultak át a városon a tiltakozók, majd visszatérve kiindulási helyükre, a Lenin téren zárult le a tüntetés, ezrek részvételével:

Tüntetés Bresztben a belarusz rendszer ellen 2020. augusztus 23-án / Fotó: Tut.by

Az északkeleti Vityebszkben a tüntetők vasárnap előtt több problémába is beletüköztek, a hatóságok például nem engedték meg, hogy a központi Győzelem téren gyülekezzenek. A menet végül mégis elindult, a hatósági tiltás miatt először csupán 300 emberrel, amely azonban végül 2000-re duzzadt fel mielőtt a tüntetés véget ért, a hivatalos választási eredmény ellen tiltakozók a központi utcákon vonultak fel:

Fotó: Tut.by

Mogiljevben, keleten is volt tüntetés, itt letartóztatás is történt, a biztonsági erők a vonuló tömegből kirángatták, és autóval elhurcolták az egyik tüntetőt, Dmitrij Bakunovicsot, akit ismeretlen helyre szállítottak.

A letteken és litvánokon kívül szimpátiatüntetést tartott Kijev Ukrajnában, Szentpétervár Oroszországban, Varsó Lengyelországban és London az Egyesült Királyságban.

Fehér rózsás szimpátiatüntetők Belarusz mellett Szentpétárváron, 2020 augusztus 23. án / Fotó: Tut.by

Belarusz mellett tüntetők Kijevben, Ukrajnában, 2020. augusztus 23-án / Fotó: Tut.by

(Tut.by)

Címlapkép: Tut.by