Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

27-ről 5 százalékra csökkentené az LMP az alapvető élelmiszerek áfáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az LMP törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy jogszabály mondja ki az alapvető élelmiszerek 5 százalékos forgalmi adóját – mondta a párt társelnöke szombaton, az újpesti piacon tartott, a Facebookon online is közvetített sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet közölte, a törvénymódosító javaslat mellett aláírásgyűjtésbe is kezdtek azért, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27 százalékról.

„Különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára szökött a csillagos egekbe”, így a vásárlásukat sok család már nem is engedheti meg magának – fogalmazott.

Kiemelte, a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében kezdeményezik, hogy a kormány azonnal korrigálja a nyugdíjakat, ha az infláció több mint 1 százalékkal magasabb az év eleji nyugdíjemelésnél. Az LMP emellett azt is követeli, hogy a kabinet – többéves bevezetés helyett – azonnal adja oda a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat – tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségének titkára közölte, az áfacsökkentés azt jelentené, hogy egyik napról a másikra akár több száz forinttal csökkenhet a gyümölcsök ára.

Hangsúlyozta, az újpesti önkormányzat augusztus végétől az ottani piacon beváltható ötezer forintos utalvánnyal segíti a nyugdíjasokat.

👉 Aláírásgyűjtés, köztéri fogadóóra Újpesti Piacon. Több száz aláírás gyűlt össze szombat délelőtt az alapvető élelmiszerek áfajának 5%-ra csökkentéséért❗️

Posted by Schmuck Erzsébet on Saturday, August 22, 2020

A Központi Statisztikai Hivatal júliusban közzétett adatai szerint a tavalyhoz képest átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, de egyes termékek esetében a 10-20 százalékos drágulás sem volt ritka.

Nagyot drágult például a párizsi, a kolbász (20,5%), a burgonya, a friss zöldség, a friss hazai és déligyümölcs, azaz az idényáras élelmiszerek (18,1%), a sertéshús (17%), a cukor (14,2%), a szalámi, szárazkolbász és sonka (10,8%). Egy kiló alma 289 forintról 546 forintra drágult  (+89%), a citrom 709 forint helyett 1030 forint (+45%), a narancs 468 forint helyett 667 forint  (+43%), az olasz felvágott kilója 1650 forint helyett 2090 forintért kapható (+27%), a párizsit 1520 forint helyett 1890 forintért adták (+24%), a sertészsírt pedig (400-500 gramm) 374 forint helyett 449 forintért (+20%).

A Magyar Nemzeti Bank júniusi tanulmánya szerint az idei évben tapasztalható nagymértékű drágulás várhatóan jövőben is folytatódik majd.

(Mérce / MTI)

 

Címlapkép: MTI/Kovács Attila