Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Programot indít az iskolai bántalmazás megelőzésére a Hintalovon Alapítvány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ingyenes kurzust indít a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány az iskolai bántalmazások megelőzésére, szúrta ki az Eduline. A Nemecsek Programot azért hozták létre, hogy a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket segítsék és ösztönözzék a gyakorlati tudás megszerzésében.

„Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában találunk útmutatót arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy iskola nem csak egy épület, hanem egy olyan biztonságos hely, ahol mindenki együttműködik”

-írják.

Akár kortárs bántalmazásról, akár tanár-diák közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, kihez fordulhatnak segítségért, a szervezeteknek így olyan átlátható kereteket, valamint egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utókezelésére is, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

A program minden gyermekekkel foglalkozó szervezetnek hasznos lehet, konkrét tevékenységtől függetlenül, így óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek is.

„A repülőgépek sem landolnának sok esetben biztonságban, ha menet közben kéne megoldást találni egy-egy hirtelen felmerült problémára, ehelyett mindenki követi az előre megírt protokollt. A gyerekvédelmi irányelv nem egy újabb adminisztratív teher, hanem egy, a közösség által létrehozott és elfogadott irány, ami mentén a felmerülő problémákat rögtön orvosolni lehet”

-emelte ki a program egyik vezetője, Vaskuti Gergő.

A Nemecsek Programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása, valamint az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján dolgozta ki a Hintalovon Alapítvány, amely során több, mint 15 oktatási intézménnyel tesztelték a megfelelő módszertani intézményeket.

A program ingyenesen elérhető segítséget, valamint letölthető sablonokat kínál ahhoz, hogy bárki elkészíthesse saját gyermekvédelmi irányelvét, valamint egy kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, hogy saját szervezete mennyire van felkészülve a bántalmazások megelőzésére, kezelésére.

Címlapkép: MTI/Vajda János