Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az uniós átlaghoz képest magas a kezelhető és a megelőzhető betegségek okozta halálozási arány Magyarországon

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2016-os évben másfél millió olyan ember halt meg az Európai Unióban, akik kétharmadánál a halál elkerülhető lett volna, derül ki az Eurostat friss felméréséből. Százezer lakosra lebontva Magyarországon haltak meg a legtöbben megelőzhető betegségben – ez kétszer annyi, mint az uniós átlag, ami a prevenció hiányára és az egészségtelen életmódra utal, írja az Index.

A statisztika szerint két kategóriában vizsgálták a 75 évnél fiatalabb korosztályban az olyan haláleseteket, amelyeket korainak, idő előttinek lehet tekinteni:

  • az egyik a „kezelhető / gyógyítható halálozás” – amely azt jelenti, hogy megfelelő orvosi ellátással, gyógyszerrel, gyógykezeléssel elkerülhető lett volna a haláleset,
  • a másik a „megelőzhető halálozás”, amely alatt azt értik, hogy megfelelő orvosi és nem orvosi, egészségügyi eljárásokkal (pl. megfelelő táplálkozás, rendszeres, szervezett szűrés, betegségek korai felismerése, szövődmények kialakulásának megelőzése) elkerülhető lett volna a haláleset.

Az Eurostat a különböző méretű és lakosságszámú országok összehasonlíthatósága érdekében 100 ezer lakosra számítva adja meg a halálozási számokat.

A kezelhető / gyógyítható betegségek közé sorolhatóak az iszkémiás szívbetegségek, a a vastagbélrák, a mellrák, az agyi érkatasztrófa, valamint a sztrókot okozó érrendszeri betegségek és a tüdőgyulladás. Ezek a betegségek okozzák az Unióban a halálesetek 65 százalékát, közülük is a legmagasabb az iszkémiás szívbetegségek halálozási aránya – a leginkább érintett országok között Romániát, Lettországot, Bulgáriát és Litvániát, az ötödik helyen pedig Magyarországot találjuk. Tulajdonképpen ez a mutató méri az ország egészségügyi rendszerének hatékonyságát is: időben felismerik-e a jeleket, a betegek időben eljutnak-e orvoshoz, ha igen, ott megfelelő kezelést kapnak?

Az Eurostat adatai szerint a betegségek megelőzésében viszont Magyarország teljesít a legrosszabbul: az EU-s átlaghoz képest kétszer annyi halálesetet okoznak itthon az olyan betegségek, mint a tüdőrák, az alkoholproblémákkal összefüggő mérgezések/túladagolások, az érrendszeri megbetegedések és a krónikus tüdőbetegség (COPD). Ezek azok a halálozások, amelyek megelőző- és szűrőprogramokkal, életmódváltással elkerülhetőek lennének.

Arról, hogy az egészségügy alulfinanszírozottságának kárát leginkább a szegény rétegek látják Magyarországon, itt írtunk.

Címlapkép: MTI/Demecs Zsolt