Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka egy munkásnak: „Ha itt provokálni kezd engem, kegyetlenül elbánok magával!”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma reggel a tegnap óriási, lemondását követelő tüntetéssel szembenéző fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenka helikopterrel a Minszk közelében található MZKT traktorgyár területére érkezett, hogy a ma hivatalosan elkezdődő általános sztrájkhoz helyben csatlakozó munkásokat meggyőzze arról, vegyék fel a munkát.

Lukasenka az orosz Dozsgy TV online hírportáljának beszámolója szerint beszédet kívánt intézni az előre kiválogatott dolgozókhoz, ezt azonban meg kellett szakítania, mert a munkások kifütyülték, és hangos „Menj innen!” bekiabálásokkal szakították félbe.

Közben a beszédre be nem hívott munkások tömegei a gyár előtt tüntettek a vezető ellen.

Később az elnök távozásra fogta, de amikor az egyik munkás kamerázni kezdte a telefonjával, hirtelen elveszítette a türelmét, és méregbe gurult. Azt mondta neki:

„Ne aggódjon, nem fogom elveretni, mert nem áll érdekemben. De ha itt provokálni kezd engem, kegyetlenül elbánok magával. Legyen férfi, itt az egész tömeg ön mögött, én meg egyedül állok magukkal szemben, szóval tegye el azt a telefont!”

Az elnök végül idő előtt, helikopterrel távozott a helyszínről, miután arról beszélt, az országban semmi esetre sem szabad megismételni az elnökválasztásokat:

„Nem lesznek megismételt választások!”

-szögezte le a vezető, ekkor még hozzátéve:

„Olyat nem fogtok látni, hogy bármit is nyomás alatt fogok megtenni. Mert ha így lenne, nem lenne többé MZKT gyár, MAZ gyár, BELAZ, hiszen hat hónap alatt mindent elpusztítanának!”

A helyzettel szembesülve azonban estére már helyesbített, és azt közölte, hajlandó lenne új választást kiírni, ha az általa és pártja által diktált új alkotmányt előbb „népszavazáson elfogadják.”

Lukasenka ezzel arra utalt, a vasárnapi, a helyi, független Belsat szerint 270 ezer embert megmozgató minszki tüntetés, és ugyancsak több tízezer főt számláló vidéki tüntetések is azt követelték, tartson új elnökválasztást. Az előző választáson, amelyet az ellenzéki jelöltek, köztük a legesélyesebb, azóta Litvániába menekülni kényszerült Szvetlana Tyihanovszkaja megfélemlítése kísért, a hivatalos adatok szerint 80%-kal nyert Lukasenka. Ezt viszont a tüntetők egyáltalán nem hiszik el, és választási csalással vádolják a 26 éve uralkodó belarusz elnököt.

Tyihanovszkaja menekülése után először nyugalomra intette a fehéroroszokat, csütörtökön azonban már tüntetésre hívta őket, ma pedig új videóval jelentkezett, amelyben közölte, a választás győzteseként „kész nemzeti vezetőként a nép élére állni”.

Miután tegnap a Kreml hivatalos csatornái bejelentették, készen állnak Fehéroroszország biztonsági helyzetének „helyreállításában” az Oroszország és Fehéroroszország között fennálló államközi egyezmények értelmében kész „segítséget nyújtani”, ma számos információ terjedt el az orosz közösségi és hagyományos médiában a rendfenntartó gárdaegységek Belarusz felé irányuló csapatmozgásairól. Ezzel kapcsolatban később belarusz források jelezték, nagyrészt tévedésről van szó, és sem orosz katonai, sem pedig rendfenntartó egységek nem lépték át az ország határát.

A tüntetések egyébként kisebb létszámmal, de ma is folytatódnak: az orosz Meduza élő blogja szerint Minszkben, Gomelben és Szaligorszkban is 2-3000 ember gyűlt össze Lukasenka lemondását követelve.

Címlapkép: @belamova, Twitter