Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítve: Oknyomozók szerint orosz rendvédelmi egységek indultak meg hajnalban Belarusz felé, helyi források szerint nem lépték át a határt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 15.01: A belarusz helyzet egyik legmegbízhatóbb forrása, Franak Viačorka újságíró nemrég Twitterén közölte, utánanéztek az orosz konvojokról szóló információknak, amelyekről egyelőre azt találták, nincs alapja annak, hogy Fehéroroszország határát átlépték volna. „Mindenesetre tartsuk nyitva a szemünket!” – fűzte hozzá. Rendvédelmi csapatmozgások tehát voltak a határon, de úgy tűnik, az oroszok azt továbbra sem lépték át.

Korábban írtuk:

Az orosz rendfenntartó erőket országszerte koordináló Roszgvardija és a helyi, orosz OMON egységei is elindultak ma hajnalban Belarusz felé, írta egy helyi, a belügyi szervek és hadsereg ellenőrzésével és megfigyelésével foglalkozó civil szervezet (Conflict Intelligence Team – CIT) információira hivatkozva az orosz Dozsgy TV online hírportálja.

A Paris Burns nevű, ugyancsak konfliktusokról tudósító Telegram-csatornára feltöltött videó tanúsága szerint a belarusz határ mellett elhaladó konvoj jelöletlen páncélkocsikból és más járművekből áll, amelyeket a feltöltők „tipikusan az OMON által használt” járműveknek neveztek.

Egy másik orosz hírportál, a Fontanka ugyanazt, a feltehetőleg a videón is szereplő konvojt fotózta le a Szentpétervár és Pszkov közötti országúton, amely az ő beszámolójuk szerint körülbelül 30-40 nagy teherautóból és rendőrségi, tüntetéseken használt páncélkocsikból áll.

Utóbbi hírportál megkérdezte az orosz hadsereg helyben illetékes nyugati körzet parancsnokságát, hogy a lefotózott járművek esetleg az ő kötelékükbe tartoznak-e, de a parancsnokság válaszában megerősítette, „a kérdéses járművek nem a hadsereg kötelékébe tartoznak”, ami ismét a Gárda és a rendfenntartók beavatkozására utalhat.

Azt, hogy a konvoj Belarusz felé tart, később a Meduza nevű független orosz portál Telegram csatornájára feltöltött néhány kép, és Vaszilij Makszimov orosz újságíró is megerősítette. Utóbbi egy olyan videót közölt Twitterén, ahol a korábban, hajnalban megfigyelthez igencsak hasonló konvoj az orosz M1-es autópályán halad. A feltöltött fotóhoz földrajzi helymeghatározást mellékelt, amiről a CIT megállapította, a konvojt Szmolenszktől délre, a fehérorosz határtól 83 kilométerre vették rajta fel.

Számos, más a Dozsgy által idézett közösségi média-bejegyzésből is egyértelművé vált, hogy a rendfenntartásban hírhedten precíz és kegyetlen orosz OMON és Gárda tehát a tömegtüntetések helyszínére, Belaruszba tarthat éppen, a határ átlépéséről még nem közöltek információkat.

Tegnap már kiderült, Alekszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin vasárnapi, újabb telefonbeszélgetése után, hogy az orosz elnök, a két ország szoros biztonsági együttműködése keretében segítséget ajánlott fel a minszki rezsimnek, amely láthatólag egyre kevésbé tudja kezelni az ellene kitört, demokráciát és szólásszabadságot követelő demonstrációkat.

Vasárnap, egy héttel az ország botrányos elnökválasztása után, Belarusz történetének legnagyobb, független becslések szerint 270 000 polgárt megmozgató tüntetése vonult a város központjába, jóval nagyobb ellenzéki tömeget képezve, mint akik még délután Lukasenka mellett tüntettek. Lukasenka már tegnap elrendelt országon belüli csapamozgásokat, és arról is beszélt, „NATO-provokációtól” tart a tüntetések kapcsán.