Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma indul az amerikai Demokraták virtuális nagygyűlése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az eredeti tervek szerint nagy tömeg előtt, és a wisconsini Milwaukeeban megtartandó Demokrata elnökjelölő nemzeti gyűlésre (DNC) az Egyesült Államokat továbbra is súlyosan érintő koronavírus-válság miatt idén virtuálisan, videókapcsolattal kerül sor.

Wilmington, Delaware, 2020. augusztus 12: Joe Biden megnevezte alelnökjelöltjét, az elnökválasztási versenyben korán visszalépő Kamala Harris kaliforniai szenátort / Fotó: Joe Biden, Flickr

A ma kezdődő esemény lesz a párt történetének első, több tízezer tagot megmozgató, de internetes nagygyűlése.

A jelölőgyűlés elvileg a párt előválasztási folyamatának hivatalos és ünnepélyes lezáró aktusa, fénypontja, amikor a delegáltak a szavazók által korábban az előválasztáson meghatározott módon, élőszóban jelölik a párt elnöki posztra szánt politikusát, amit a jelölt ezek után egyfajta programadó beszédben fogad el. A jelölt idén Joseph R. Biden volt alelnök és szenátor lesz, aki már február elejére, több centrista jelölt – Pete Buttigieg, Michael Bloomberg – és a baloldali Elizabeth Warren visszalépése után vette át egyértelműen a vezetést Bernie Sandersszel szemben, végül pedig az elkötlezett delegáltak több mint kétharmadával (2627 delegált, 66%) egyértelműen jelöltté vált.

A mostani Demokrata Nemzeti Gyűlésen a tervek szerint többek között beszédet mond majd Michelle Obama volt first lady, Bernie Sanders, a Demokrata baloldal volt elnökjelöltje, Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Andrew Cuomo new-yorki kormányzó, Amy Klobuchar minnesotai szenátor és volt elnökjelölt, meglepetésre John Kasich 2016-os Republikánus jelölt és volt ohiói kormányzó is elfogadta a meghívást, Trump ellenes fellépés várható tőle. De felvezeti még Bident Bill Clinton volt elnök és John Kerry volt külügyminiszter is, utána pedig szerdán Kamala Harris alelnökjelölt tartja majd meg beszédét.

Kamala Harris / fotó: Joe Biden, Flickr

A gyűlés szervezésével kapcsolatban éles kritika is érte a főleg a baloldal ellenfeleiből álló Demokrata Nemzeti Bizottságot (DNC), is elsősorban azért mert noha a párt támogatóinak jelentős része demokratikus szocialista elveket vall, a fellépő beszélők között csupán egyetlen egy ilyen ember, a független Sanders található. Másrészt viszont a párt tagságának és szavazóbázisának egyre növekvő része a spanyolajkú közösségből kerül ki, de a gyűlésen egyetlen egy politikusuk sem kap majd teret, még a párt egyik legnépszerűbb képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez sem.

Noha a koronavírus-válság Trump általi félrekezelése azt jelentette, hogy Biden a nyári időszakban igen jelentős előnyre tett szert az elnökkel szemben, vezetése a CNN legutóbbi felmérése szerint 6%-ra szűkült, és 50% támogatja most, míg Trump kicsit javított, rá most 44% szavazna.

Mindezek miatt, noha a lényegi előválasztási verseny a jelölőgyűlés előtt már három hónappal lezárult, mégis van tétje annak, hogy Joe Biden milyen beszédet mond el, és milyen hangulat lesz a virtuális eseményen, hiszen jó esetben ez mindig kicsit felfelé húzza az adott párt népszerűségét.

Arra a kérdésre azonban, hogy éppen ezért nem érte volna-e meg jobban mégis élőben tartani legalább egy napot – ahogyan azt később a Republikánusok tervezik – Larry Cohen, a Bernie Sanders politikáját támogató DNC-elnökségi tag a Voxnak csak annit válaszolt:

„Teljes mértékben támogatom, hogy nem személyesen megyünk el a nagygyűlésre; teljes ostobaság lett volna, de amit így elveszítesz az a 4000 megválaszott küldött találozója a saját pártszervezetével minden egyes reggel. Ez a szervezés és aktivizmus szempontjából nagyon fontos lett volna.”

-tette hozzá.

Címlapkép: Joe Biden, Flickr