Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmen kívül hagyta az EMMI a levelüket, ezért tegnap ismét a kórházukért tüntettek a vásárosnaményiek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, két hete Vásárosnaményban tüntettek a koronavírus miatt Kásler miniszter utasítására kiürített és bezárt fekvőbeteg-ellátást végző osztályok újranyitása érdekében.  Akkor pár százan tüntettek a kórház bejárata előtt, egy hete pedig levelet küldtek az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amiben azt kérdezik, miért nem fogad fekvőbetegeket a kórház, és amire érdemben a mai napig nem kaptak választ.

„Pár éve a sürgősségi osztályt hasonlóan zárták be a kánikulára meg a szabadságolásokra hivatkozva, és azóta se nyitottak ki újra. Ez alapján azt feltételezzük, hogy esetleg ugyanígy járnak majd el a két fennmaradó osztállyal most is.”

– mondta a Mércének akkor Dr. Sápi Mónika, a demonstráció főszervezője és a „Nem adjuk a kórházunkat!” Facebook-csoport vezetője.

A kormányzat ígéretet tett arra, hogy a kórház öt fekvőbeteg-ellátással foglalkozó osztályából hármat újranyitnak, de a gyerekosztály és a rehabilitációs osztály újranyitásáról Sápi szerint nincs egyelőre semmilyen hír. Ezért tegnapra újabb tüntetést szerveztek, ezúttal a civil felszólalók mellett politikai pártok képviselőit is meghívva.

„A beregi térség vezetői, Tilki Attila és Filep Sándor polgármester azonnal kerítsenek forrást a kórház megnyitása érdekében!”

– követelte a több száz demonstráló előtt Sápi Mónika.

Tilki Attila, a választókerület fideszes képviselője, bár meghívást kapott, nem ment el az eseményre, ahogy a legutóbbi demonstráción megjelenő, de meg nem szólaló fideszes polgármester Filep Sándor se.

Az eseményen viszont megjelent Márki-Zay Péter, aki elmondta, Hódmezővásárhely polgármestereként azért emel szót Vásárosnamény kórházának ügyében, egy városban, ahol életében először jár, mert szerinte egy közös problémánk van, ami az, hogy nincs szabad ország.

„Mikor lesz az, hogy az egész ország problémáját felvállaljuk és kiálljunk egymásért. Ha a vásárosnaményi kórházért szerveznek tüntetést Budapesten én ott leszek, és garantálom, hogy nem leszek egyedül.”

Elmondta, ennek a kormánynak egy lówellness fontosabb, mint a gyermekek egészsége, egy kórházi gyermekosztály, mert ez az ország csak a lopásról szól, csak a személyes meggazdagodásról és a hatalomról.

Mándi László, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, a kormány magára hagyta Északkelet-Magyarországot és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, itt a munkanélküliségi ráta évek óta az országos átlag kétszerese. Felemlegette a helyi ruhagyárat, ami több havi bérrel tartozik a dolgozóinak.

Elmondta azt is, hogy 40 ezer embert érint ez a döntés, de azok, akiknek felelőssége lenne, hogy az ügyben megszólaljanak, mélyen hallgatnak. A kórház dolgozói és a környékbeliek fenyegetésekről és megfélemlítésekről számolnak be, nem mernek elmenni a tüntetésekre.

Ha eltűnik ez az ellátás Vásárosnaményból, akkor a 40 ezer bereginek a szörnyű állapotban lévő utakon, vagy a vállalhatatlan tömegközlekedéssel kell majd eljutnia a sok tíz kilométerre lévő kijelölt kórházakba.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány kelet felé néz, de az ország észak-keleti felén egyszerűen átnéz. Nemcsak az egészségügyi ellátás alapjoga, de kormánynak kötelessége lenne az is, hogy a munkájukat elvesztő ruhagyári dolgozókat megsegítse. Amíg Mészáros Lőrinczéknek jachtra és kikötőre van pénze, addig a dolgozók elszegényednek.

„Nem a Fidesz-szavazókkal van a baj, hanem azzal az orbáni mentalitással, hogy ha nem vagy velünk, nem vagy.”

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a kormány valódi terve, hogy a koronavírus leple alatt ahol tudja, bezárja a kórházi osztályokat. Rétvári Bencétől az ügyben feltett írásbeli kérdésre válaszul azt kapták, hogy ennek a megyének a teljes kapacitását ennek a kórháznak adták át, ezzel „kiherélve” itt a teljes ellátást. Ezzel bizonyították, hogy mennyire cinikusak az ügyet illetően.

Dr. Sápi Ágnes a tüntetés végén elmondta, hogy addig fogják folytatni a tiltakozást, amíg meg nem hallják őket. Megköszönte a politikusoknak, hogy egy emberként kiálltak mellettük és a kórházukért.

A beszédek itt megtekinthetőek: