Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fekvőbeteg-ellátás újraindításáért tüntettek Vásárosnaményban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pár hét leforgása alatt már a második demonstrációnak volt tanúja Vásárosnamény, ezúttal civilek követelték a kormányzattól, hogy nyissák újra a helyi kórház fekvőbeteg-ellátással foglalkozó osztályait, amelyeket idén tavasszal ürítettek ki, az új koronavírus járvány elleni küzdelemre való hivatkozással Kásler miniszter utasítására.

A Vásárosnaményi Kórház főkapujánál több száz résztvevővel megtartott demonstráció Facebook-eseményében így fogalmaztak a szervezők:

„Elfogadhatatlannak és minden szakmai indokot nélkülöző döntésnek tartjuk a jelenleg kialakult helyzetet, mellyel szemben csak közös összefogással léphetünk fel!”

Az eseményt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is közvetítette élő videóban:


A Mérce megkereste az esemény főszervezőjét, Dr. Sápi Mónikát, aki elmondta

„Pár éve a sürgősségi osztályt hasonlóan zárták be a kánikulára meg a szabadságolásokra hivatkozva, és azóta se nyitottak ki újra. Ez alapján azt feltételezzük, hogy esetleg ugyanígy járnak majd el a két fennmaradó osztállyal most is.”

A kormányzat ugyanis korábban ígéretet tett arra, hogy szeptembertől a kórház öt fekvőbeteg-ellátással foglalkozó osztályából hármat újranyitnak. A gyerekosztály és a rehabilitációs osztály újranyitásáról Sápi szerint nincs egyelőre semmilyen hír.

A tüntetés vásárosnaményi szervezője elmondta továbbá, hogy szülei idősek és betegek, egyikük daganatos, másik végstádiumú Parkinson-kóros. Minősíthetetlennek tartja, hogy városában 40 ezer ember van kiszolgáltatva a kórházi osztályok bezárásának.

„Ha nem is lenne személyes érintettségem, akkor is jöttem volna demonstrálni.”

– tette hozzá.

Pár héten belül ez már a második tüntetés a városban.

Amint arról a Mérce is beszámolt, több száz, molinókkal és táblákkal demonstráló munkás vonult július közepén a vásárosnaményi ARJ Ruhagyár épülete elé. Ahogyan arról többször is írtunk, a brit tulajdonban lévő, férfi felsőruházatot gyártó cég április vége óta egy fillér bért nem fizetett varrónőinek, március vége óta pedig a vírushelyzetre való tekintette maszkok és védőfelszerelések gyártására állt át, itt az addigi alapbér 70%-ának megfizetését ígérték a tulajdonosok, azonban ebből sem valósult meg minden.

A tüntetésen szolidaritásukat kifejezve megjelentek a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői is.

Az üzem dolgozóit is megszervező Bánya- és és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke, Rabi Ferenc is beszélt a demonstráción, aki hangsúlyozta, a cég által kialakított helyzet tarthatatlan, mivel a cég nem vette igénybe az állam által a járványhelyzetre biztosított támogatás, eközben azonban dolgozói munkaszerződését fel sem mondta, így ők pénz nélkül, jogszerűen más munkát sem tudtak keresni ebben az időszakban.