Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biztonságos választás: Kamala Harris lett Joe Biden alelnökjelöltje

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kamala Harris kaliforniai szenátort választotta alelnökjelöltjének Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, döntését a politikus közép-európai idő szerint kedd késő este jelentette be.

Az 55 éves Harris 2016 óta képviseli Kalifornia államot az amerikai szenátusban, karrierje nagyrészét pedig ügyészként – előbb San Fransisco városa (2004-2011), majd Kalifornia állam (2011-2017) főügyészeként – töltötte.

A bevándorló családban (édesanyja indiai, édesapja jamaicai) született politikus maga is elindult a 2020-as demokrata elnökjelöltségért, amikor tavaly nyáron bejelentkezett a posztra, sokan az egyik legesélyesebbnek tartották. Az iránta tanúsított lelkesedés azonban viszonylag rövid időn belül lelohadt, pénzügyi nehézségekre hivatkozva Harrisnek még tavaly decemberben fel kellett függesztenie előválasztási kampányát, hónapokkal azelőtt, hogy a tényleges előválasztások elkezdődtek volna.

A kampány során legemlékezetesebb fellépését épp Joe Biden ellen produkálta, a 2019 júniusában tartott előválasztási vitán. Harris itt felemlegette Biden évtizedekkel korábbi kijelentéseit a szegregációpárti politikusokkal való együttműködés szükségességéről, és keményen nekiment az egykori alelnöknek emiatt.

Ezt a jelenetet Donald Trump amerikai elnök is felemlegette a bejelentésre adott Twitter-reakciójában. Az elnök egy másik videóklipet is megosztott, amelyben a „radikális baloldal” felkarolásával vádolja, és „álsogosnak, hamisnak” (phony) nevezi a kaliforniai politikust.

Trump állításaival szemben persze Harrisnek semmi köze nincs a „radikális baloldalhoz”, amely alatt egyébként Trump a Demokrata Párt Bernie Sanders vezette balszárnyát érti. Politikai nézeteit tekintve Harris sokkal közelebb áll Bidenhez, mindketten centrista politikusok, Harris népszerűsége a fiatal demokrata baloldali aktivisták körében igen alacsony – ahogy azt az amerikai baloldal egyik reprezentatív újságírójának lenti videópublicisztikája is mutatja:

Biden, aki jelenleg magabiztosnak mondható előnnyel vezeti a felméréseket a koronajárvány kataszrofális kezelése miatt erősen meggyengült Trump előtt, még hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy alelnökének egy nőt fog választani. A George Floyd rendőrség általi meggyilkolása utána kirobbant tüntetéshullám után szinte minden elemző úgy számolt, nemcsak nő, de nagy valószínűséggel kisebbségi nő lesz majd Biden választottja.

Hogy egy-egy elnökjelölt kit választ társául, azt mindig nagy érdeklődés övezi, de szakértők szerint a voksok alakulására ennek nincs túl nagy jelentősége. Ahogy Patrick Murray független közvélemény-kutató a USA Todaynek aláhúzta, egy jó alelnökjelölt nem hoz szavazókat, csak megakadályozza, hogy azok elpártoljanak tőled, akik amúgy rád szavaznának.

Ebben a tekintetben Harris biztonságos választás, a Biden bázisát adó különböző csoportok mindegyike – mérsékelt feketék, diplomás nők és elővárosi fehérek – számára megerősítő szerepet játszhat. És a Wall Street is örül neki. Emellett karizmatikus, energikus, jó politikai ösztönökkel rendelkező politikai személyiség.

Biden mostani döntése annyiban jelentősebb, hogy ha nyer is, a 77 éves férfi már valószínűleg nem tervez második mandátumért is elindulni négy év múlva. Így Harris maga mellé vételével gyakorlatilag kijelölte a párt jövőbeli vezetőjét és feltételezhető elnökjelöltjét a 2024-es választásokra.

(Mérce / New York Times)

 

Kiemelt kép: Joe Biden / Twitter