Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hiába mondják Orbántól Putyinig, hogy a demokrácia gyengék rendszere”: belarusz tüntetőkkel szolidarítottak Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elcsalt fehéroroszországi választások és azt az követő összecsapások (amelyről percről-percre is tudósítunk a Mércén), a belarusz demonstrálókat érő elnyomás ellen szervezett ma tüntetést a Momentum – az eseményt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

Kerpel-Fronius Gábor. Kép: Mérce

Kerpel-Fronius azzal kezdte, hogy tudja, Magyarországon hajlamosak vagyunk bezárkózni a saját problémáink és politikai küzdelmeink szűk világába és túl sokszor gondoljuk azt, hogy a nehézségeink egyedülállóak. Ám ezzel a bezárkózással hibát követünk el, ugyanis a világban, hozzánk közel eső országokban hatalmas harcok folynak a szabadságért és a demokráciáért – ezekből pedig mi is erőt meríthetünk és példaként állhatnak előttünk.

„Az ő küzdelmük ráébreszett minket is arra, hogy miért fontos, hogy mindannyian ellenálljunk, amikor az elnyomás lopakodó, még formátlan, még ki nem fejlett alakját látjuk közeledni. Mert az elnyomás ma itt, Európa keleti felében a legritkább esetben kezdődik nyílt diktatúrával”

-mondta a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius szerint az elnyomáshoz kifinomultabb eszközökre van szükség: el kell bizonytalanítani az embereket saját erejükkel, igazukkal és azzal kapcsolatban, hogy van-e értelme küzdeni egy jobb életért. Néha mégis porszem kerülhet a gépezetbe: és ilyenkor hiába mondják, Orbántól Putyinig, hogy a demokrácia a gyengék rendszere és azt, hogy a karizmatikus, erős vezetők rendet és nyugalmat jelentenek, a hatalomváltás pedig felesleges káoszt hoz.

A főpolgármester-helyettes után egy belarusz hallgató, Anni Mazurkevic beszéde következett, aki a nagykövetségen szervezett, külképviseleti szavazás eredményeinek számlálásában segédkezett. Elmondta, hogy a független, számlálói tevékenységüket senki sem támogatta anyagilag, azért fogtak össze, mert tudni akarták a szavazás valódi eredményét.

Anni Mazurkevic beszéde. Fotó: Mérce

A szavazatszámlálói akció sikeres volt: a nagykövetség előtt álltak, reggel nyolctól este nyolcig és minden ki- és belépőt megkérdeztek arról, kire voksoltak, az eredmény pedig egyértlemű volt: Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki jelöltet szeretnék a fehéroroszok elnöküknek. Mazurkevic arra is emlékeztett, hogy bár a médiában sok helyütt azt lehetett olvasni, hogy Tyihanovszkaja tegnap otthagyta az országot, az igazság az, hogy elkergették és megzsarolták.

Ezért arra kéri az európai politikusokat és újságírókat, hogy terjesszték az igazságot és vigyék hírét a szavazásnak és a bátor Tyihanovszkajának.

A legutolsó felszólaló Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja volt, aki beszédét azzal kezdte, hogy nagy tapsot kért a belarusz tüntetőknek, akik ezekben a pillanatokban is kint vannak az utcákon. Tóth ezután arra hívta fel a figyelmet: 2022 áprilisában Magyarországon is egy hasonlóan fontos választás lesz, amelyen részt kell vennünk, ha szeretnénk megbuktatni a kormánypártot.

A belarusz választással kapcsolatban arra emlékeztetett: Lukasenka -aki immár huszonhat éve birtokolja az elnöki posztot – , eddig mindent megtett azért, hogy elcsalja a választásokat. Megfélemlíti az ellenzéki jelölteket, börtönbe zárja és elüldözi őket az országból, hogy ki se tudjanak állni ellene, és nem engedi be a szavazatszámlálóikat a szavazókörökbe.

„Így persze rohadt könnyű nyerni. Ez olyan, mintha egy focimeccsen nem csak a bírót venné meg valaki, nem csak az ellenfél szurkolóit tiltaná ki a stadionból, de az ellenfél három legjobb játékosát is bezárná az öltözőszekrénybe, hogy biztos legyen a sikere. Aztán akinek nem meg tetszik a meccs után az eredmény, azt félholtra veretné a biztonságiakkal”

-jellemezte a belorusz választási rendszer Tóth.

Az elnökségi tag szerint viszont mindenképpen eljön az a pillanat, amikor a nép nem hajlandó tovább megalkudni, hanem szembeszáll az elnyomó rendszerrel: elkezdenek cselekedni és érdeklődni a politika iránt.

„És ti hogy vagytok ezzel? Nektek elegetek van már a türelmes várakozásból? Elegetek van a hallgatásból? Elegetek van a félelemből? Az elején feltettem egy kérdést, most újra kérdezlek titeket: tudjátok-e, hogy mit fogtok csinálni 2022 áprilisában?”

A demonstráció végén gyertyát is gyújtottak a tüntetőkért:

Fotó: Mérce

A teljes demonstráció pedig itt nézhető vissza: