Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemond Libanon kormánya

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn a libanoni egészségügyi miniszter. A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Diáb helyi idő szerint este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban – írja az MTI.

Múlt hét kedden egy 2750 tonna ammónium-nitrátot tartalmazó raktár robbant fel  Bejrút egyik legfontosabb kikötőjében, miután a szomszédos, tűzijátékokkal teli épület eddig ismeretlen okból lángra kapott. A detonációról készült videók azonnal körbejárták az internetet, a robbanás hangját 100 kilométere, Cipruson is hallani lehetett, a lökéshullám 10 kilométerrel arrébb is ablakokat tört be. A robbanás következtében közel 300 ezer ember vált otthontalanná, 5000-en sebesültek meg és a legfrissebb adatok szerint több mint 200-an vesztették életüket.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a robbanás egy egyébként is válságos időszakban érte Libanont, így a kormányellenes tüntetések is újra lángra lobbantak: az embereket dühíti, hogy egyetlen politikusuk, vezetőjük sem állt ki a nyilvánosság elé, és kért bocsánatot vagy adott valamiféle magyarázatot a közvéleménynek arról, hogyan történhetett meg egy ilyen tragédia, így alig két nappal a detonációt követően újra ezrek vonultak utcára, ahol végül könnygázzal oszlatták őket a rendőrök.

Libanon gazdasági helyzetén minden bizonnyal tovább fog rontani az egyik legforgalmasabb kikötőjének szinte teljes megsemmisülése, hiszen az importált  gabona jó része is ide érkezett, de a kereskedelmi és turistahajók is itt horgonyoztak le leggyakrabban. Emellett az is kezd kikristályosodni, hogy a válság miatt már közel egy éve utcára vonuló embereknek tényleg ez volt az utolsó csepp a pohárban: a kormány korrupt vezetésének felelőtlensége miatt százezrek kerültek utcára, és százak haltak meg.

Ahogy arról írtunk, az ammónium-nitrát tárolásának veszélyeire már fél éve is figyelmeztetést adtak ki szakemberek Bejrútban, ezek után azonban semmilyen intézkedés nem történt.

Címlapkép: Facebook