Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fokozódik a járványhelyzet: Kásler Miklós videóban dorgálja meg a fegyelmezetlen embereket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb videót tett közzé a Facebookon Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

„Hazánkban is fokozódik a járványhelyzet!” – áll a felvezető posztban, és hát azzal kezdte mondandóját a miniszter is, hogy az ismert számok tükrében jelezte: az elmúlt napokban a fertőzések száma Magyarországon is nőtt, ezzel párhuzamosan pedig a kórházakban ápoltak száma is emelkedett, és már a szennyvizekben is kimutatható a vírus jelenléte (ami egyébként a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését).

„Mindez óvatosságra int bennünket, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári szünidő alatt, a jól megérdemelt pihenésünket töltve veszítettünk a fegyelmezettségünkből, nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot, nem figyelünk oda arra, hogy zárt térben tartsuk meg a szociális távolságot, szabadtéri rendezvények esetében pedig rendkívül nagy torlódások vannak a mosdók környékén” – feddte meg a fegyelmezetlen állampolgárokat Kásler.

Az emberi erőforrások minisztere azzal folytatta, hogy aggodalommal fordul nézőihez, és arra kéri őket, hogy szeretteiket most távolságtartással és ne testi közelséggel segítsék. Ezek után arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet konszolidálása csak akkor lehetséges, ha „fegyelmezetten viselkedünk”.

„Abban az esetben azonban ha nem, minden egyéb szabályozást folyamatosan kontrollálni és  felülvizsgálni kell. Mindenkit kérek arra, hogy mindenki érdekében, a segíteni akarás szellemében tartsa be a közegészségügyi előírásokat, vegye komolyan a járványveszélyt, hiszen a vírus ismét ismét itt van közöttünk, nagyobb koncentrációban, mint az utolsó néhány hétben” – jelentette ki Kásler.

A legfrissebb adatok szerint 35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), így összesen 4731 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt három krónikus beteg, így az elhunytak száma 605 fő, 3525-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 601 fő. 61 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A miniszter szavaiból ha burkoltan is, de nagyjából azt lehet kihallani, hogy ha nem tartjuk be az alapvető közegészségügyi előírásokat, valamilyen szinten újabb korlátozásokra lehet számítani – bár arra egyelőre Kásler sem utalt, hogy milyen szabályozásokat vizsgálnának felül.

Egyelőre például úgy tűnik, hogy szeptember elsején kinyitnak az iskolák: ahogy azt ma reggel megírtuk, Rátvári Bence, az EMMI államtitkára jelezte ezt válaszul Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselőnek, aki arra volt kíváncsi, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatása hogyan lesz megoldva egy esetleges újabb hullám idején, ha ismét távoktatásra kell majd átállni.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, Budai Marcell pedig épp ma beszélt arról a Kossuth rádióban, hogy a felsőoktatási intézmények többsége megtartja a gólyatáborát, a járványügyi szabályok betartásával.

Múlt pénteki interjújában egyébként Orbán Viktor is arról beszélt: önkéntes részvétel nélkül semmilyen védekezés nem lehet sikeres. A miniszterelnök szerint egy ország védekezésének minőségét alapvetően „nem a kormány tevékenysége, hanem az ország intelligenciaszintje határozza meg”, és arra kért mindenkit, hogy köhögve, lázasan ne menjünk emberek közé. Konkrétumokat egy esetleges korlátozás visszavezetésének mértékéről a miniszterelnök sem mondott, csak annyit jelzett: a kormány el fogja végezni a munkáját, de az embereket is arra kéri, hogy felelősséggel éljenek a szabadságukkal.

Kásler Miklós videója itt megnézhető: