Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár itthon továbbra is alacsony a fértőzöttek száma, több környező országban napról-napra jobban terjed a vírus

Ez a cikk több mint 3 éves.

Míg a mai napon harminc fővel nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma Magyarországon, haláleset pedig egyáltalán nem történt – és bár az itthoni adatok egyelőre a közelébe sem érnek a tavaszi csúcspont statiszikáinak, a külföldi hírek alapján a vírus terjedése nem torpant meg, mindössze csak lelassult.

A kormányzati besorolás szerint piros (azaz súlyos fertőzöttségű) Ukrajnában negyedik egymást követő napon dől meg az új betegek számának rekordja: a 1489 új esettel 79 750-re nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbb új esetet a fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet pedig Odessza megyéből, a nyugat-ukrán Lviv megyéből pedig a harmadik legtöbbet, az utóbbi régióban vesztették legtöbben életüket az elmúlt napokban. Az elnök, Volodomir Zelenszkij hivatalának sajtóközleménye szerint a fertőzés terjedésére való tekintettel felülvizsgálják a a kórházak fogadóképességeit, az egészségügyi intézmények felszereltségét, az ott dolgozókat pedig védőruházattal látják el, és szigorúbban ellenőrzik majd a korlátozások betartását.

A sárga besorolású Romániában az elmúlt 24 órában újabb 1350 embernél mutatták ki koronvírust, a mai napon meghaladta a 60 ezret is a járvány kezdete óta beazonosítottak száma. A most szombati növekedés csak 13 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, ami viszont járvány terjedésének lassulását jelzi. A kormány a múlt héten a helyi hatóságokra bízta a koronavírus terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, ennek következményeként egyre több megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a zsúfolt, kültéri helyeken is kötelező a védőmaszk viselése.

A zöld besorolású Csehországban március elseje, az első regisztrált fertőzés megjelenése óta a mai az ötödik eset, hogy a napi fertőzések száma meghaladta a háromszázat. A betegséget eddig 18 060 embernél mutatták ki Csehországban, közülük 12 749 meggyógyult, jelenleg a betegek száma 4922 fő. Az ország tisztifőrovos szolgálata szerint a terjedés szempontjából fontos tényező lehet, hogy nem változott jelentősen a sem a kórházban kezeltek, sem a súlyosnak minősített betegek száma. A növekvő napi esetek számára külföldön is felfigyeltek, több országban (Szlovénia, Norvégia és Ukrajna) a Csehországból érkezőktől friss, negatív koronatesztet kérnek, máskülönben kötelező a karantén.

A szintén zöld besorolású Németországban immár harmadik napja regisztrálnak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet; az elmúlt 24 órában összesen 1122-vel bővült a betegek száma. Ilyesmire legutoljára májusban volt példa, az új napi fertőzöttek száma július vége óta kezdett újra emelkedni –  bár ez egyelőre meg sem közelíti az április eleji csúcsot, amikor több mint hatezer új esetet regisztráltak naponta. Az ország víruszakértőit leginkább az aggasztja, hogy a korábbiakkal szemben a fertőzések nem köthetőek egy-egy gócponthoz, hanem az ország egész területén terjed a járvány. Több német tartományban is megkezdődik a következő héten az iskola, amely kedvezhet a járvány terjedésének.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán