Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén már 205 nő lett családon belüli erőszak áldozata Törökországban, mégis kiléphetnek az Isztambuli Egyezményből

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törökország több városában is tüntettek a nők szerdán, miután kiderült, a kormányuk kihátrálhat az Isztambuli Egyezményből – írja a CNN.

„A választás a miénk, a döntés a miénk, az éjszaka a miénk, az utca a miénk” – skandálták a demonstráció alatt.

Az amerikai hírportál szerint a közhangulatot az is befolyásolta, hogy múlt hónapban egy 27 éves nőt gyilkolt meg volt párja, miközben az adatok szerint idén már így is 205 nő lett családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozata – 2019-ben ez a szám pedig nem kevesebb, mint 474 volt.

Az Európai Tanács Egyezménye, közismertebb nevén az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását, valamint az áldozatsegítést tűzte ki céljául. A nemzetközi egyezményt az Európai Tanács alkotta meg, és 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Magyarország 2014-ben aláírta az egyezményt, de azóta sem ratifikálta.

2020. május 5-én az Országgyűlés 115 igen, 35 nem, és 3 tartózkodás mellett elfogadta KDNP-s képviselők azon indítványát, amely elutasította az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást.

A török szélsőjobboldali kormánypártnál, a Igazság és Fejlődés Pártjánál nemrég egy kicsi, ám hatékony csoport lobbizott azért, hogy az ország kilépjen az egyezményből, ugyanis szerintük az erodálja a családi értékeket és a hagyományos nemi szerepeket, illetve nyugati értékeket importál és az LMBTQ életstílust hirdeti. A kormány mindezt valóban fontolóra vette, és gondolkodik rajta, hogy kihátráljon – erről az ügyért felállított bizottság a jövő héten tárgyalhat.

Minderre Feride Eralp nőjogi aktivista úgy reagált:

„Mivel nem mondhatják ki nyíltan, hogy a nőket háztartásbeli rabszolgáknak akarják, akiket megverhetnek, amikor kedvük tartja, ezért a melegjogokra hivatkoznak mint egy „társadalmilag elfogadhatóbb” ürügy, azt remélve, hogy a homofóbia majd segít rajtuk.”

Az Al-Jazeera a tüntetésről azt írta, Izmirben a rendőrség megpróbálta megállítani a vonulást, amelyre válaszul több tucat nő leült a földre, ezzel összefüggésben pedig 10 személyt őrizetbe vettek. Ezen kívül még Isztambulban, Ankarában, valamint a déli Adana és Antalya városokban is tartottak tüntetéseket.

A táblákon olyan feliratok voltak, mint „a nők nem fogják megbocsátani az erőszakot” és „éljen soká a nők szolidaritása”.

Nem Törökország az egyetlen, aki mostanában kilátásba helyezte, hogy kilépne az Isztambuli Egyezményből. Amint arról korábban írtunk, a lengyel igazságügyi miniszter, Zbiegniew Ziobro júliusban bejelentette, hogy benyújtják a javaslatot a Családügyi Minisztériumnak, hogy Lengyelország kezdje meg az Isztambuli Egyezményből történő kilépéshez szükséges lépéseket. Erre válaszul ott is országszerte tüntetések szerveződtek.

(CNN, Al-Jazeera)