Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pénzmosásgyanú sem tántorította el László Imrét attól, hogy a Stark Capitallal szerződjön Újbuda gazdasági átvilágításra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gyanús hátterű céggel kötött tízmillió forintos szerződést a XI. kerület az önkormányzati tulajdonú cégei gazdálkodásának átvilágítására, számolt be róla a 444 a hozzájuk eljuttatott vállalkozói szerződés alapján. A meghívásos pályázat nyerteséről saját hatáskörben döntött László Imre, a kerület polgármestere, aki Stark Capital Zrt.-t választotta.

Mint írják, a Stark Capital Zrt. tulajdonosa Erős Dániel, aki apja a Magyar Fejlesztési Bank volt vezére, Erős János. A Stark Capital Zrt. jelenleg is Erős János Nádor utcai irodájába van bejegyezve. A kapcsolatok azonban nem állnak meg ennyinél, a Stark Capital Zrt. vezetője Bató Csaba, Erős János egykori vezérigazgató-helyettese, illetve Batón túl az idősebbik Erős például tanácsadóként is közreműködött már a Stark Capital Zrt. projektjében.

Ezzel a szerződés ahhoz az Erős Jánoshoz kötődik, akiről 2016-ban írta meg a Direkt36 oknyomozó portál, hogy offshore cégének üzletei miatt pénzmosás gyanújával nyomoztak ellene az osztrák hatóságok 2014-15-ben.

Az idősebbik Erős és a Panamában bejegyzett Garuda Group nevű cége azután került az osztrák hatóságok érdeklődésének körébe, miután a Panama-iratok kiszivárogtatásával kiderült: Erős cége a kétezres évek végén látszólag indokolatlanul adott 5,4 milliárd euró hitelt Heinrich Pecina egyik cégének, a VCC Financial Information Services GmbH-nak, amit aztán a VCC néhány napon belül teljes egészében vissza is fizetett. Végül a hatósági vizsgálat egy év után eredménytelenül zárult.

Heinrich Pecina ráadásul az a Fidesz-közeli osztrák vállalkozó, aki Mészáros Lőrinccel együttműködve a Népszabadságot és jó néhány, azóta már a KESMA kötelékébe tartozó megyei lapot is felvásárolt, hogy aztán befektetett pénzének kétszereséért adja őket tovább Mészárosnak, tőle vette Mészáros például magát a Mediaworksot is.

Pedig Erős alapvetően nem Fidesz-közeli szereplő: 2010-ben a Fidesz választási győzelmét követően lemondott az MFB vezetéséről, majd háttérbe is húzódott. A 444 megkérdezte László Imrét, hogy ismeri-e Erős offshore ügyeit, és ezzel együtt is rendben találja-e azt, hogy egy hozzá kötődő céggel szerződik átvilágításra Újbuda, egyelőre azonban a polgármester nem válaszolt.

A Momentum kerületi képviselői már akkor tiltakozni kezdtek a Stark Capital Zrt. feltűnése ellen, amikor László Imre meghívta a céget az átvilágítási pályázatra, azonban a polgármesteri kabinet nem reagált akkor sem. Bedő Dávid helyi momentumos képviselő elmondta,

„átláthatatlan üzleteket bonyolító offshore cégeket tulajdonolt üzletember érdekeltségének felkérése egy ilyen átvilágításra nagyon rossz fényt vet a kerületi önkormányzatra. Nem szeretnénk, még csak közvetetten sem, együttműködni Erős Jánossal.”

A 444 felidézte, hogy nem ez az első alkalom, hogy igazán szerencsétlenül választ a XI. kerület és László Imre átvilágítási együttműködésre partnert: tavaly év végén azt a Czeglédy Csaba MSZP-s exképviselőt és ügyvédi irodáját bízták meg az önkormányzat szerződéseinek átvilágításával, akit magát is korábban jogerősen három év két hónap börtönbüntetésre ítélt a bíróság költségvetési csalás bűntette miatt.

(444)