Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tett le a kormány a „börtönbiznisz” felszámolásáról

A törvényjavaslatok benyújtásában mindig aktív Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már meg is küldte Kövér László házelnöknek az őszi jogalkotási programot.

Az ATV értesülései szerint a programban 23 törvényjavaslat szerepel, köztük a „börtönbiznisz”-törvény módosítása is: az igazságügyi tárca komplex törvényjavaslatot nyújt be a sértettek, áldozatok jogainak védelmében. A Semjén által előterjesztett program szerint „nagy horderejű” javaslatról van szó, amely „amellett, hogy megfelelő lehetőséget ad az áldozati igények érvényesítésére, biztosítja azt is, hogy a kártalanításként kapott összeg – ha az elítéltnek egyéb kielégítésre vonatkozó kötelezettségei vannak -, a megtérítés alapjául szolgálhasson”.

A börtönkártérítési perek ügye 2020 elején kezdődött, amikor Orbán Viktor az év első Kormányinfóján azt mondta, nehezményezi az „elítélt bűnözők” kártérítését a rossz körülmények miatt. Varga Judit igazságügyi miniszter nem sokkal később bejelentette, hogy sürgősségi eljárásban fognak tárgyalni a börtönkártérítések kifizetéséről, majd 139 igennel, 2 nemmel és 4 tartózkodással az Országgyűlés február 25-én meg is szavazta a kifizetések felfüggesztését. A határidő lejárta előtt nem sokkal, június elején azonban meghosszabbították azt december 31-ig, az új szabályrendszer kidolgozásának határideje pedig május 15-ről október 31-re módosult.

Varga Judit igazságügyi miniszter még június végén a parlamenti bizottsági meghallgatásán is azt sulykolta, hogy a börtönzsúfoltság miatti kártérítések „visszaélésszerű jogalkalmazáshoz” vezettek, a kormány álláspontja szerint ennek akarnak megálljt parancsolni, viszont a komplex szabályozás megszületéséig (novemberig) átmeneti megoldásként a már lezárt ügyekben is lehetőség lesz a sértettek esetében az utólagos, sértetti kártérítés igénylésére.

Mindeközben Pintér Sándor szeptember 30-ig kapott határidőt a börtönzsúfoltság kérdésének megoldására, több helyen adtak is már át új börtönszárnyakat, összesen eddig 2750 új férőhely létesült.

A Helsinki Bizottság korábban arra hívta fel a figyelmet a kormány „börtönbizniszezős” kampányával, illetve a kifizetések felfüggesztésével kapcsolatban, hogy álláspontjuk szerint ahol törvények alapján meghozott, jogerős ítéleteket semmibe lehet venni, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye. Mint fogalmaztak:

„Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan kutyát sem lehetne tartani. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti” – írják.

via ATV
Címlapkép: Az új kiskunhalasi börtön; fotó: MTI/Rosta Tibor