Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bánsági Ildikó színésznő felmondott a Nemzeti Színházban, későbbre ígér magyarázatot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Felmondott a Nemzeti Színházban Bánsági Ildikó  – ezt saját Facebook-oldalán közölte a színművész.

Mivel további információkat nem közölt felmondásának körülményeiről, ezért nem tudni, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész távozása összefüggésben van-e azzal, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának elnöke, valamint azzal, hogy Vidnyánszky kinevezése botrányt robbantott ki, illetve felmondási hullámot indított el az SZFE háza táján. Az mindenestre sokatmondó, hogy a poszt alatt sok hozzászóló további magyarázat nélkül is elismerését fejezte ki és támogatásáról biztosította a színésznőt.

Frissítés (19:00): a színésznő a 168 Órának azt mondta,

„betelt a pohár, összecsaptak a hullámok a fejem felett.”

Szerinte egyre átláthatatlanabb dolgok történnek a színésztársadalomban, „régen, akik imádtunk együtt dolgozni és együtt lenni, most nem beszélünk, és ez nem jó.” Ezért érezte úgy, hogy most kívülre kell helyezkednie ebből, mivel nem tudott semleges maradni.

Jelezte, pár nap múlva tud csak nyilatkozni arról, pontosan miért is hagyta el a Nemzeti Színház társulatát.

Hozzátette, azért is döntött így, hogy ha valaki hasonló cipőben jár, az „tegye meg ezt a lépést, amennyiben még hezitálna”.

Korábban írtuk:

Mai felmondása előtt Bánsági Ildikó hetedik éve volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, de korábban is többször is dolgozott a színház kötelékében: 1966 és 1968 között ott volt stúdiós, majd a Színművészeti elvégzése, néhány év Debrecen, majd a József Attila Színház és a Vígszínház után 1990 és 1993 között játszott újra a Nemzetiben.

Mint arról korábban beszámoltunk, miután pénteken kiderült, hogy az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, azonnali hatállyal beadta felmondását a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanított az intézményben. Szintén felmondott oktatóként és minden egyéb posztján szombat este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, aki azzal indokolta döntését, hogy az újonnan kinevezett kuratórium az Egyetem által korábban felállított szempontoknak nem felel meg. Korábban az SZFE szenátusa is jelezte: ők is csak a sajtóból értesültek a kuratóriumi tagok listáját.

Tegnap este pedig közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata is, amelyben arról írnak: a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek (például hogy az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöljön ki) nem valósultak meg, és a korábbi ígérettel ellentétben az SZFE egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között, Ezért a Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot sem fogadja el.

Amint új információkat tudunk meg Bánsági Ildikó felmondásával kapcsolatban, frissítjük cikkünket!