Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zenés tüntetést szerveznek a rendezvényszektor bajbajutottjaiért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Békés zenés tüntetést szervez a Csak Egy Senki művésznéven játszó zenész, Rikter Ákos augusztus 7-én az 500 fő feletti rendezvények igazságtalan járványügyi szabályozása miatt – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

Az eseményhez Facebook-event is tartozik, eddig több mint 2000-en jelezték érdeklődésüket az akció iránt. Az itt olvasható tájékoztatás szerint 7-én 15:00 órakor indul a menet a Nyugati pályaudvarról, és a tervek szerint nagyjából 17 óra körül érkeznek a Kossuth térre, ahol a szervezők beszédet tartanak arról, hogy mit gondolnak a jelenlegi vírushelyzet okozta problémákról, és hogy milyen változásokat szeretnének elérni.

„Több ezren maradnak munka nélkül, miközben egyszerhasználatos maszkokkal, és egyéb gyermeteg megoldással védekezünk egy „agresszív” és „veszélyes” vírus ellen? „

– írják az esemény leírásában.

Hozzáteszik, a békés, zenés demonstráció a rendezvényszektor bajbajutottjaiért emeli a hangját, mert igazságtalannak tartják, hogy „20 ezer fős stadionokat megtölteni nem olyan veszélyes, mint jóval kisebb létszámú egyéb rendezvényeket”. Azt is hangsúlyozzák: nem csak a zenészekről van itt szó, hanem  „a szervezőkről, hangosokról, fényesekről, roaderekről” és még sokan másokról, akik hónapok óta megélhetés nélkül maradtak.

A Mérce kérdésére – miszerint egyeztettek esetleg más zenekarokkal az akcióról – a szervezők elmondták: közvetetten kapcsolatban állnak  több nagy zenekarral, akik azonban egyelőre vonakodó állásponton vannak, mivel attól félnek, ha melléállnak a kezdeményezésnek, nem lesz utána munkalehetőségük.

Mindazokat hívják a rendezvényre, akiknek „elegük van a megalapozatlan, önkényes korlátozásokból és akik látják, hogy nem sok más eszköz maradt a véleménynyilvánításra, mint a demonstráció, ez is csak addig, amíg a mi érdekeinkre hívatkozva nem rendelnek el újra gyülekezési tilalmat”  – írják.

Mint ismert, a július 30-ai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztus 15. után is érvényben maradnak a jelenlegi járványügyi korlátozások, ami azt is jelenti, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani, ami a zenészek mellett a háttérmunkások, a koncerthelyszínek és a fesztiválszervezők helyzetét is nagyban megnehezíti. A döntés értelmében koncertek és fesztiválok maradnak el, zenészek és háttérmunkatársak esnek el gyakorlatilag egy teljes szezonnyi bevételtől, több ismert zenekar kívánt kitartást a szakmának, hangsúlyozva, hogy nem mindenki fog tudni felállni ebből.

A kormány a zeneipar megsegítését úgy képzeli el, hogy 5,3 milliárd forint támogatást nyújtanak egy olyan programmal, amelynek keretében „garázskoncert-sorozatról” fognak felvételeket készíteni. Így szerintük az előadóknak és a technikai dolgozóknak is lesz lehetőségük dolgozni. Gulyás azt is elmondta, a cigány zenészekre külön is gondoltak, így az 5,3 milliárdból 800 milliót nekik biztosítanak.

A bejelentést általános elégedetlenség és értetlenség fogadta a zenészek körében, ám a mai nap hírei alapján úgy tűnik, hogy vannak, akik kiskapukat találtak a korlátozásokon: az Apostol arénakoncertjét például megtartják arra hivatkozva, hogy az ültetett koncert lesz.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán