Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: augusztus 15. után sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani

Ez a cikk több mint 3 éves.

A legfőbb célja a kormánynak az, hogy szeptember elsején az oktatást hagyományos tanrendben lehessen elkezdeni, ezért a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, augusztus 15. után is maradnak a korlátozások – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani.

Éppen ezért a kormány úgy döntött, a zeneipar megsegítésére 5,3 milliárd forint támogatást nyújtanak egy olyan programmal, amelynek keretében garázskoncert-sorozatról fognak felvételeket készíteni. Így az előadóknak és a technikai dolgozóknak is lesz lehetőségük dolgozni.

Gulyás elmondta, a cigány zenészekre külön is gondoltak, így az 5,3 milliárdból 800 milliót nekik biztosítanak. A Magyar Turisztikai Ügynökség néhány napon belül tájékoztatást ad a részletekről.

Gulyás hozzátette, Magyarország azok közé az országok közé tartozik, akik a vírus első hullámát a legjobban kezelték, és a helyzet nálunk még mindig stagnál, de körülöttünk szinte mindenhol emelkedik. Szerinte akkor beszélhetünk második hullámról itthon, ha a most beállt 500-600-as esetszám újra 1000 körül lesz.

Mint kiderült, a kormányülésen a Magyar Posta helyzetével is foglalkoztak. Gulyás elmondta, a postások méltatlanul keveset keresnek, de miután veszteséges vállalatról van szó, csak akkor emelhetik a fizetéseket, ha ahhoz az Európai Bizottság is hozzájárul, ezért a kormány már ma levéllel fordul az EB-hez, hogy ezt hagyják jóvá. Ha ez megtörténik, a kormány örömmel biztosítja az emeléshez szükséges forrásokat – mondta el a miniszter.

Gulyás azt is bejelentette, a Hajógyári-szigeten már semmilyen beruházást nem támogatnak, ugyanis nem akarnak olyan beruházást megvalósítani, amit a helyi önkormányzat nem támogat.

A főváros és a környezetvédők tiltakozásáról a Hajógyári-beruházással kapcsolatban itt írtunk bővebben.

A tervezett kajak-kenu központnak új helyet keresnek, jelenleg a Velencei-tó környéke az egyik lehetséges helyszín.

A minisztert az Index-ügyről is kérdezték. Erre úgy regált, szerinte addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe a hírekbe a kormány nem szól bele.

„Mi annak örülünk, ha mindenki szabadon és kötöttségek nélkül tudja végezni a munkáját” – tette hozzá Gulyás.

A gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, a magyarországi cigányhelyzet egyértelműen javult az utóbbi években, persze távolról sem jó. De jobbak a foglalkoztatási adatok, a képzési adatok és a felsőoktatásban való részvétel – reagált Gulyás.

A Pesti Srácok a Budapest Pride-dal kapcsolatban azt kérdezte, probléma-e, hogy több kisebb rendezvény lesz felvonulás helyett, de Gulyás csak annyit mondott, a gyülekezési szabályok világosak.

Az RTL felhozta azt, amiről tegnap mi is beszámoltunk, mégpedig hogy sokszor nem kötődik a koronavírus-tájékoztató weboldal tartalma a járványügyi információkhoz, inkább kormányt jó színben feltűnő cikkek vannak rajta. Gulyás elmondta, nagyon kevés aspektusa van a közéletnek, amire a koronavírus nincs hatással, de bízik benne, hogy minden fontos, témával kapcsolatos hír is felkerül. A szerkesztőkhöz továbbítja az észrevételt, tette hozzá.

A kormányinfón kiderült az is, Ferencváros tulajdonába adják a 9. kerületi kézilabdacsarnokot, Gulyás azt mondta, szerintük a kerület jól fogja vezetni a sportintézményt.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán