Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Trump elhalasztaná a novemberi elnökválasztást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Cikkünk frissül!

Frissítés (15:45):

Joe Biden, Trump demokrata kihívója már áprilisban arról beszélt, hogy a jelenlegi elnök meg fogja próbálni valamilyen módon kimozogni a választást:

„Jól jegyezzék meg: Azt gondolom, hogy valahogy megpróbálja majd [Trump – a szerk.] elhalasztani a választást, és elő fog jönni valamiféle magyarázkodással arról, hogy miért nem akarja megtartani.”

Az amerikai elnöknek egyébként semmiféle jogköre nincs a választás dátumának megváltoztatására, ezt egy kongresszusi statútum szabályozza, és kongresszusi határozattal lehet csak megváltoztatni a szakértők szerint. Ez pedig a jelenlegi, demokrata többségű képviselőházzal gyakorlatilag lehetetlen.

Korábban írtuk:

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitteren vetette fel az idén ősszel esedékes elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét. Az üzenetben Trump arról ebszélt, hogy a jelenlegi helyzet miatti sok levélszavazat esetleg csalásra adhat lehetőséget, és pontatlan eredményekhez vezethet.

Az elnök szerint ha megtartják, a novemberi lehet az USA történetének „legmegbízhatatlanabb, legtöbb csalást megvalósító szavazása”.

 

(CNN; BBC)