Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emmi: elfogadhatatlan a hálapénz elfogadása miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma reggel futott körbe a magyar sajtóban a hír, hogy Semmelweis-nap alkalmából orvosigazgatói dicséretben részesült a Veszprémi Kórházban dolgozó Udvary János, akit a Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek talált, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”.

Elsőfokon 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ám másodfokon a Veszprémi Törvényszék a letöltendő börtönbüntetés alól jogerősen mentesítette: büntetését 2 évnyire mérsékelték, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették.

Az esetre Kunetz Zsombor orvos és egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet a 444-en, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A Veszprémi Törvényszék szerint ugyanis fontosabb, hogy speciális tudásával tovább dolgozzon, mintsem, hogy a tetteiért üljön.

Mivel azonban az ítélet felháborodást keltett az orvostársadalomban, etikai eljárást kezdeményeztek Udvary ellen. Az elsőfokú etikai bizottság – aminek tagjai javarészt a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházból, illetve Veszprém megyéből álltak – az orvost megrovásban részesítette, végül azonban a Kamara másodfokon fél évre kizárta a nőgyógyász főorvost a tagjai közül.

Az eltiltás leteltével Udvary visszatért a kórházba, majd az idei Semmelweis-napon ki is tüntették.

Az ATV Híradójának megkeresésére azonban a kórház főigazgatója, Lippai Norbert úgy nyilatkozott, hogy az orvost „hiányos adatok alapján” terjesztették fel a dicséretre.

„Ennek megfelelően a díj adományozóját, intézményünk orvosigazgatóját írásbeli figyelmeztetésben részesítettem és felhívtam figyelmét az adományozások előkészítésének fontosságára, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek. Orvosigazgató urat továbbiakban utasítottam, hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét” – írta az ATV-nek a főigazgató.

Gyorsan reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma is az esetre. Az Emmi az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmaz:

„etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója a Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette az intézménynek azt a főorvosát, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondott ki bűnösnek, és akinek a felfüggesztett börtönbüntetése jelenleg is érvényben van.”

A minisztérium egyben jelezte azt is, egyetértenek a kórház főigazgatójával a dicséret visszavonásával kapcsolatban.

via ATV/MTI