Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem nyithat homokbányát Natura 2000-es területen Mészáros Lőrinc

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyelőre biztosan nem nyit homokbányát Mészáros Lőrinc Tiszakóród Natura 2000-es területein, az ehhez szükséges környezeti hatásvizsgálati eljárás ugyanis múlt szombaton megszűnt – szúrta ki az mfor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján megjelent hirdetményekben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. és a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. még tavaly áprilisban nyerte el a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán épülő árapasztó tározó kivitelezését (26 milliárd forintért, ami a becsült árnál 7 milliárd forinttal több), ahhoz azonban, hogy a gátat megépíthessék, nem vennék a homokot, hanem inkább kitermelnék maguk.

A terv szerint Tiszakóród mellett nyitottak volna két bányát, csakhogy az már idén januárban kiderült, hogy a kiszemelt helyszínek tájvédelmi, Natura 2000 területen fekszenek, az egyik pedig érinti a Szatmár-Bereg különleges madárvédelmi területet is.

A bányanyitáshoz szükséges hatásvizsgálat elvégzését Mészárosék még tavaly december 13-án kérvényezték az ügyeletes hatóságoktól, ám az ellentmondásos fejlesztést tárgyaló tiszakóródi közmeghallgatás napján, január 17-én már a szüneteltetését kérték. Feltehetően kivárt a Mészárosékat képviselő cég vezetője, azt remélve, hogy a fél év szünet alatt az illetékes minisztérium és hivatalok átminősítik a területet.

Ez a számítás azonban egyelőre nem jött be: a környezeti hatásvizsgálati eljárást legfeljebb hat hónapra lehet szüneteltetni, és mivel a kezdete óta eltelt fél év alatt sem kérték a folytatását, az július 18-án mindkét Natura 2000 területre tervezett  homokbánya esetében törvényileg megszűnt.

A kormányhivatal az mfor megkeresésére azt közölte, fel se merült a területek besorolásának megváltoztatása. Azt pontosan nem tudni, miért nem járt sikerrel Mészáros, a lap szerint elképzelhető, hogy a koronavírus miatt háttérbe szorult a projekt a kormánynál.

Az ügynek még év elején járt utána Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Így derült ki az is, hogy Mészáros végül újabb kérelemmel fordult a kormányhivatalhoz, az újonnan kijelölt harmadik terület azonban ivóvízbázist érint. Ennek ellenére itt mégis nyílhat bánya egy jogi kiskapu segítségével.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd