Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fogadták el a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői a 2019-es év zárszámadását, elvonhatják a támogatásokat Tatabányától

Ez a cikk több mint 3 éves.

Leszavazta a tatabányai közgyűlés az önkormányzat 2019. évi zárszámadási rendeletét, azaz a tavalyi év elszámolását, derült ki egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott, önkormányzati közleményből. A rendkívüli ülésen egyedül a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk tartózkodtak, így viszont hiányzott az elfogadáshoz szükséges, minősített többség.

A rendelet megalkotásának utolsó, törvényben foglalt határideje július 18., szombat volt, ám még a mai napon is lett volna lehetőség jogszabálysértés nélkül megalkotni a zárszámadást. Az ellenzéki polgármester, Szűcsné Posztovics Ilona a szavazás előtt arra hívta fel a képviselők figyelmét: ha a közgyűlés nem fogadja el a benyújtott zárszámadást, az súlyos következményekkel járhat a város szempontjából.

A mulasztás miatt akár az önkormányzat állami normatív támogatásainak kiutalását is felfüggesztheti a kormány.

A közlemény szerint a zárszámadási rendeletet legutóbbi a július 9-i közgyűlésen tárgyalták, ám ekkor a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői azt kifogásolták, hogy az előterjesztést még nem tárgyalta minden bizottság az idő rövidsége miatt. A polgármester ezután a mai, július 20-i ülésre úgy terjesztette elő a rendelettervezetet, hogy azt minden szakbizottság részletesen megtárgyalhatta, de a képviselők többsége ennek ellenére sem fogadta el azt.

A polgármester a mai ülésen megjegyezte: mivel a 2019.évi zárszámadás egy olyan évről szól, amelynek költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásáról nagyrészben, mintegy tíz hónapig az előző városvezetős döntött, „a Fidesz-KDNP képviselői saját munkájukról is negatív véleményt alkottak.”