Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel kormánypárt elnöke szerint a külföldi média miatt szerepelt jól Duda ellenfele

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke vasárnap egy rádióműsorban beszélt arról, hogy még a mostani ciklus során a pártja valamilyen módon igyekezni fog a külföldi tulajdonú sajtót korlátozni Lengyelországban.

Kaczyński, aki befolyása révén gyakorlatilag vezeti a lengyel kormányt, arról beszélt a több órás műsorban, hogy az ellenzék a külföldi tulajdonú média segítségével „erőteljes támadást intézett a PiS vezette kormányzatra” a múlt héten lezajlott elnökválasztás során.

Ezen felül a pártelnök Andrzej Duda államfő ellenfelének, Rafał Trzaskowskinak kifejezetten jó eredményét, illetve utóbbinak kimagasló támogatását a lengyel fiatalok körében is a külföldi tulajdoni hátterű hírportálok és újságok munkájának tulajdonítja.

Kaczyński arról beszélt, hogy a törvényalkotási fázisig szeretné eljuttatni a tervet, amely magában foglalná a lengyel sajtó tulajdonosi viszonyainak átalakítását, nem zárta ki például lapok felvásárlását, de egyelőre sok mindent át kell alakítaniuk szerinte a sikerhez, itt példaként említette a jelenlegi törvényi lehetőségeket, illetve a lengyel külkapcsolatokat is.

Rafał Trzaskowski valóban szoros küzdelemben veszített a PiS-sel baráti viszonyt ápoló Dudával szemben: nem egész 3 százalékkal maradt le a regnáló elnök mögött.

Választási megfigyelők szerint azonban sok esetben történtek törvénytelenségek és szabálysértések a szavazás során, erről a Mérce is beszámolt. Az ellenzéki Koalicja Obywatelska (Polgári Szövetség, KO) választási szövetség a Legfelsőbb Bírósághoz beadott kifogásában sérelmezi többek közt a szerintük egyenlőtlen feltételeket az országos kampány során.

A KO beadványában a lengyel köztévé magatartását kifogásolja, ami -Magyarországhoz hasonlóan – a kormánypárt kezében van, és gyakorlatilag kizárólag pozitív színben mutatta Dudát, míg az ellenjelölteket negatívan, vagy többnyire negatívan.

(Reuters, Gazeta Wyborcza)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher