Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 százalékos szavazatarány idősotthonokban: megfigyelők kifogásolják Duda győzelmét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Számos panasz érkezett a lengyel Legfelsőbb Bírósághoz Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök múlt vasárnapi újraválasztásával kapcsolatban, írja a Süddeutsche Zeitung a lengyel Gazeta Wyborcza portál értesülései alapján.

Választási megfigyelők szerint sok esetben történtek törvénytelenségek és szabálysértések a szavazás során. Az ellenzéki Koalicja Obywatelska (Polgári Szövetség, KO) választási szövetség a Legfelsőbb Bírósághoz beadott kifogásában sérelmezi többek közt a szerintük egyenlőtlen feltételeket az országos kampány során. Az általuk támogatott Rafał Trzaskowski (akinek itthonról Karácsony Gergely főpolgármester is szorított) nem egész 3 százalékkal maradt le az újrázó Duda mögött.

A KO beadványában a lengyel köztévé magatartását kifogásolja, ami -Magyarországhoz hasonlóan – a kormánypárt kezében van, és gyakorlatilag kizárólag pozitív színben mutatta Dudát, míg az ellenjelölteket negatívan, vagy többnyire negatívan.

Duda kampányának fő ígéretei a „hagyományos lengyel család” megőrzése, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével: egy hete például bejelentette, hogy tilossá teszi az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

Az államfő a választási kampánya során máskor is szóba hozta már a melegjogokat, júniusban például azzal váltott ki nagy felháborodást, hogy az „LMBTQ-ideológiát” a kommunizmushoz hasonlította. A Dudát indító párt, a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) volt az is, amelyik bejelentette októberben, hogy börtönnel büntetnék a fiatalok számára nyújtott szexuális felvilágosítást és fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek oktatását.

Ezzel szemben Trzaskowski zöldpolitikával, liberális államreformokkal, valamint a szexuális kisebbségek jogainak kiszélesítésével kampányolt első sorban.

Małgorzata Szuleka, a lengyelországi Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért ügyvédje szerint az egész választási folyamat „kaotikus volt”, az eredeti – május 10-i – dátum kitolásától a rövid kampányidő biztosításáig.

„Ahogy ezt megszervezték, az a PiS malmára hajtotta a vizet.”

– jelentette ki Szuleka.

Marcin Skubiszewski, az Obserwatorium Wyborcze választási megfigyelő szervezet alapítója szerint az egész választást úgy, ahogy van meg kellene ismételni. Skubiszewski beszámolt olyan esetekről, amelyek során egyes idősotthonok bentlakóinak 100 százaléka szavazott Dudára úgy, hogy választási megfigyelőket nem engedtek be, a „megfigyelést” az otthonok dolgozói végezték.

Trzaskowski támogatói főleg a 30 éven aluli korosztályból kerültek ki, Dudára főképp az 50 és 60 közötti korosztály szavazott, a jelenleg is hatalmon lévő államfő vidéken ért el jobb eredményeket, ellenfele a nagyobb városokban kapott több szavaztot.

A két szavazótárbor között az iskolázottsági megosztottság volt a leglátványosabb: amíg a 8 általánossal vagy kevesebbel rendelkezők körében 77% Dudára szavazott, addig főiskolai vagy magasabb végzettségűek közt Trzaskowski kapta a voksok kétharmadát. Az egyetemi hallgatók körében nagyjából fele-fele volt a jelöltek támogatottsága.

(sueddeutsche.de)
Címlapkép: flickr/Piotr Drabik