Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra vízágyúval és könnygázzal oszlatta a tüntetőket az izraeli rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jeruzsálemben legalább 15 embert, Tel-Avivban pedig 13-at vett őrizetbe az izraeli rendőrség szombat este azokon a tüntetéseken, amelyeken ezrek követelték Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondását. A Háárec napilap tudósítása szerint az elégedetleneket több egymástól független téma hozta egy táborba: sokan a koronavírus okozta gazdasági válság nem megfelelő kezelését rótták fel a kormányfőnek, mások korrupciós ügyeit és autoritárius tendenciáit kifogásolták.

Tel-Avivban a tiltakozás derékhadát olyan önfoglalkoztatót alkották, akik személyes nehézségeik történetét osztották meg egymással. A demonstrálók kifogásolták, hogy a kormányzat nincs képben azzal, milyen problémák is foglalkoztatják az átlagembereket, a kormányzati döntéseket pedig átláthatatlan, a társadalom érdekeit nem szem előtt tartó megfontolások határozzák meg.

A gazdasági nehézségek miatt tüntetőkhöz csatlakozott az ún. Fekete Zászló mozgalom is, amelynek tagjai az ellene folyó korrupciós bírósági eljárás fényében követelik Netanjahu lemondását.

A Habima térre vonuló tüntetőket a lovasrendőrök és vízágyúk bevetésével próbálta feloszlatni a rendőrség, 13 demonstrálót pedig őrizetbe is vettek.

Jeruzsálemben a tüntetés Netanjahu hivatalos rezidenciájánál kezdődött, közel kétezer ember gyűlt itt össze, hogy a héten már negyedszerre követelje a miniszterelnök lemondását. Miután a tüntetők utcákat blokkoltak le, a rendőrség 15 embert vett őrizetbe.

Ahogy arról korábban a Mérce már beszámolt, az izraeliek múlt hétvégén, és ezen a héten is többször vonultak az utcára, és a rendőrség is többször vett őrizetbe embereket.

Az emberek elkezdték megérteni, hogy nincs más választás, mint menni és tiltakozni, akár agresszív módon is, és hogy nem kell bocsánatot kérniük a [politikai] álláspontjukért” – nyilatkozta az egyik tüntető a szerdai esti tel-avivi megmozduláson.

Netanjahu ellen májusban indult bírósági eljárás, amelyben az ügyészség vesztegetéssel és csalással vádolja a jobboldali politikust. Az ügyben épp vasárnap tartottak újabb meghallgatást, itt a kormányfő ügyvédei a járványra hivatkozva további halasztást kértek. A bíróság úgy döntött, az ügyben a bizonyítási eljárás 2021 januárjában fog kezdődni.

Az elégedetlenséget a koronaválság kezelése is szítja. Tavasszal részleges korlátozások bevezetésével sikerült ellaposítani a járványgörbét, ám a fertőzések száma az utóbbi hetekben újra látványos növekedésnek indult. A kormány gazdasági intézkedései eddig hatástalannak bizonyultak, a munkanélküliség az országban elérte a 21 százalékot.

Címlapkép: Twitter / Oren Ziv