Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezren tüntettek Oroszországban a kormány által bebörtönzött kormányzójuk kiengedéséért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Második hete tartanak a tiltakozások, szombat délután legalább tízezer ember gyűlt össze az orosz távol-keleti, az Amúr partján fekvő Habarovszk városban. A helyi média által legalább 15 ezer fősre becsült tüntető tömeg a népszerű helyi kormányzó, a Liberális Demokrata Párt politikusa, a „nép kormányzójaként” elhíresült Szergej Furgal kiszabadítását követeli, akit július 9-én rabosítottak gyilkosság gyanújával.

A vád szerint Furgal több vállalkozó megölésének kitervelésében vett részt 2004-2005 során, amikor még ő is helyi üzletember volt. Furgal a gyilkosságokban játszott szerepét tagadja, jelenleg Moszkvában van előzetes letartóztatásban, amennyiben bűnösnek ítélik, akár élethosszig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Szombat délután a tüntetők táblákat tartva meneteltek Habarovszk egyik városi autópályáján, majd a Lenin téren gyűltek össze. A tudósítások szerint a legalább tízezres embertömeg egészen a látóhatárig ért, de békések voltak és senkit nem vettek őrizetbe. Múlt héten is már voltak tiltakozások, akkor a résztvevők száma a legenyhébb (kormányzati) becslések szerint is 12 ezer körüli, a helyi média szerint 35 ezres lehetett – egy részük teljesen megalapozatlannak tartja a vádakat és a kormányzó azonnali szabadon engedését követeli, mások nyílt és átlátható tárgyalást akarnak Furgal ügyében.

A helyi tisztviselők több indokkal is megpróbálták távol tartani a résztvevőket, egyaránt hivatkoztak a koronavírus-járvány okozta veszélyre és terrorfenyegetésre, de az ellenállás nem lankadt, a héten korábban minden nap több száz ember tartott kisebb tiltakozásokat.

A Reuters által megkérdezett helyi nő, Szvetlana szerint a helyieket nem törték le a Furgal elleni vádak: érvelése szerint Oroszországban egyébként is sok politikusnak sötét múltja van, különösen, hogy a Szovjetunió utolsó évei a korrupcióról és a bűnözésről szóltak.

Vannak, akik szerint ezek a tüntetések már valójában Furgal ügyénél többről szólnak,

„Az emberek a szavazati joguk megvédéséért jöttek ki: mi választottuk meg, adják is vissza nekünk”

– mondta el egy másik tüntető. Hasonlókat mondott el az AP által megkérdezett Mihail Jerascsenko is, szerinte

„Az embereknek elege van abból, ahogy bánnak velünk, és abból, hogy simán elvehetik a választásunkat.”

Sokan egyetértenek abban is, hogy Furgal eltávolítása bosszú volt a választási győzelméért és az azóta tett intézkedéseiért.

„2018-ban megmondtam, hogy Szergej Furgal nem fog másfél évnél tovább tartani. Mindenki érezte, hogy Furgal nem maradhat sokáig.”

– mondta Ildusz Jarulin, a habarovszki egyetem egyik professzora.

Szergej Furgal 2018-ban került a Moszkvától hét óra repülőútra található habarovszki régió élére, amikor nagy meglepetést okozva, a visszafogott kampányolása ellenére legyőzte Putyin legyőzhetetlennek vélt pártjának, az Egyesült Oroszországnak jelöltjét.

Hivatalba kerülése óta népszerű politikus, aki a „nép kormányzójaként” szerzett hírnevet, az elmúlt két évben jelentősen csökkentette saját kormányzói fizetését, eladott egy előző kormányzóság által vásárolt drága jachtot, jelentősen csökkentette a habarszki régió távoli lakosai számára a Habarszkba történő repülés árait, valamint ha tüntetések voltak, külön találkozott a tüntetőkkel is, megismerni a véleményüket. Pártja többi részéhez hasonlóan ő sem kritizálta sosem a szövetségi kormány politikáját.

„Furgal politikai szimbólummá vált a régió lakosai számára, de minden vád – függetlenül attól, hogy súlyosak – egy másik, nem politikai dimenzióból származik”

– írta Abbas Gallyamov politikai elemző.

Alig másfél héttel ezelőtt fényes győzelmet aratott Putyin akarata június 25. – július 1. között rendezett „összorosz szavazáson”. A díszletnépszavazás eredményének értelmében az orosz nép támogatja az orosz alkotmány már az év elején bevezetett módosításait, valamint Putyin még legalább 16 évig hatalmon maradhat.

(Reuters, France24)