Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irán elismerte, hogy emberi mulasztás miatt lőtték le az ukrán gépet januárban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még január 8-án zuhant le egy utasszállító Irán felett, az ukrán Boeing 737-es fedélzetén utazó 177 emberből senki sem élte túl a szerencsétlenséget. A hírek eleinte műszaki meghibásodás okozta tragédiáról szóltak, az eset másnapján azonban napvilágra került egy videó amin az látszik, hogy a gépet rakétatámadás éri.

Az amerikai hatóságok már akkor Iránt vádolták az utasszállító lelövésével, mivel az eset alig pár nappal azután történt, hogy az Egyesült államok likvidálta az ország második emberét, Kászim Szulejmánit, amire válaszul Irán rakétákkal támadt több Irakban lévő amerikai támaszpontra.

Bár az USA hatóságai már akkor jelezték, szinte biztosak benne, hogy az eszkalálódó helyzet és felfokozott készültség okozta balesetről lehet szó, az iráni vezetés egészen addig, amíg műholdfelvételekkel nem bizonyították, nem ismerte el bűnösségét.

Azonban most az Iráni Civil Repülési Szervezet (CAOI) kiadott egy jelentést, amiben feltárták a szerencsétlenség okait. Bár a teljes jelentés még nem jelent meg, az eddig nyilvánosságra hozott részletekből az derül ki, emberi mulasztás és nem megfelelő katonai kommunikáció okozta a balesetet.

Egyrészt az üteg, ami a végzetes lövést elsütötte, nemrégen került akkori helyére és még nem volt megfelelően kalibrálva, így a szabályosan, kijelölt légifolyosón haladó utasszállítót ellenséges elemként mérte be. Másrészt az ütegnél állomásozó alakulat és a központi parancsnokság között nem állt fent megfelelő kapcsolat, így fegyver kezelői megerősítés és felsőbb beleegyezés nélkül sütötték el a fegyvert.

Az iráni sajtó szerint az elmúlt héten már hat embert letartóztattak az ügyben. Azonban a gép fekete dobozát még mindig nem adták át.

A nyomozás szempontjából fontos adatokat és a gép utolsó pillanatait rögzítő eszközt már hetek óta nem juttatják el Ukrajnának. A legutóbbi ígéret szerint július 20-ig elküldik a nyomozást függetlenként végző francia szervezetnek azt.

Az iráni elnök, Hasszan Ruháni megbocsáthatatlan hibának nevezte az esetet.

(BBC, HVG)

Címlapkép: RT_com Twitter