Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymilliós bírságot kapott Hadházy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló aláírásgyűjtése miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még 2018-ban indított petíciót, amelyben azt követelte, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. 2019 júniusában jelentette be, hogy összesen 680 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Az Európai Ügyészség dedikált feladata, hogy fellépjen az uniós pénzügyeket érintő csalásokkal szemben. A magyar kormány elutasította a csatlakozást – nem egyedüliként egyébként, mivel rajtunk kívül Lengyelország, Svédország, Dánia és Írország is kivonta magát az Európai Ügyészség hatósági jogköréből. Ettől függetlenül épp a minap Laura Codruța Kövesi, az ügyészség tavaly megválasztott vezetője egy interjúban arról beszélt, a kimaradó országokban is vizsgálódhatnak, együttműködve azok hatóságaival.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán tette közzé a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatát, melynek értelmében

egymillió forintos bírságot szabtak ki rá,

emellett arra is kötelezték, hogy törölje az Európai Ügyészségért folytatott kampány során gyűjtött kapcsolattartási adatokat. Az indoklás szerint ugyanis nem megfelelően tájékoztatták az aláírókat, így nincs jogalap kezelni azokat az e-mail címeket, amiket a támogatók a saját kezükkel írtak fel az ívekre.

Hadházy jelezte: bíróságra viszi az ügyet.

Mint írja:

„A jól időzített döntés alkalmából azért szeretném feltenni a kérdést, hogy Péterfalvi elnök urat – aki szívesen nyilatkozgat bármiről, amit az ellenzék csinál, hogy mennyire aggályos adatvédelmi szempontból –, hogy nem zavarja-e a Kubatov-lista létezése és működtetése? Az sem, hogy ma már egészen egyértelmű, hogy nem csak a szimpatizánsok vannak rajta? Vizsgálja-e a hatóság, hogy milyen alapon hívogatják a járvány idején a fideszes képviselők az időseket? Milyen alapon küld az Államkincstár propaganda magazint a nyugdíjasoknak? Az nem aggályos adatvédelmi szempontból, hogy a „nemzeti konzultáció” leple alatt a kormány épp a lakcímnyilvántartásból készít magának e-mailes kapcsolattartási adatbázist?”

Hadházy és Szél Bernadett jelenleg épp egy újabb gyűjtésben van: most arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy nekik küldjék el a kormány által kiküldött Nemzeti Konzultáció kérdőíveit. A két független országgyűlési képviselő szerint ugyanis ha az ember csak a kukába hajítja az általuk csak „nemzeti manipulációs ívnek” keresztelt dokumentumokat, azzal csupán azt teszi, amit a Fidesz vár az ellenzéktől, vagyis csendben, magában morog. Ezzel szemben ha sok kitöltetlen ív gyűlik össze, az Hadházyék szerint „hangos tiltakozás lesz és a propaganda elleni politikai nyomásgyakorlás fontos lépése”. A kezdeményezéshez egyébként csatlakozott a Momentum is, illetve az MSZP jelezte, hogy az irodáiban is leadhatók a lapok.

Az akciót természetesen a kormánypárti lapok rögvest gyanúsnak bélyegezték és betámadták: a PestiSrácoktól a köztévéig jelentek meg anyagok, amelyek hol azzal vádolják kezdeményezőket, hogy „lopják a kérdőíveket”, vagy éppen azt próbálják bizonygatni, hogy azok begyűjtése akár törvénysértő is lehet.

Szél Bernadett korábban is jelezte: mivel semmilyen aláírást, adatot nem gyűjtenek, ezért fel sem merülhet ilyen aggály a kezdeményezéssel kapcsolatban. Ezek után Péterfalvi Attila már úgy fogalmazott:

„Már önmagában jogsértés, illetve a demokratikus jogrendbe való illegitim beavatkozás, ha egy jogszabályban biztosított demokratikus intézménynek a működését fizikailag megzavarják.”

Feltehetően demokratikus intézmény alatt a senki által nem kért, de közpénzmillárdokba kerülő Nemzeti Konzultációt értve.

Szél Bernadett egyébként ezzel kapcsolatban többször is elmondta (még a PestiSrácoknak is): mivel a konzultációs kérdőíveken semmilyen személyes adat nem szerepel, teljességgel anonim, ők pedig csak ezt gyűjtik, ezért törvénysértésről szó sem lehet. Ha valaki mégis küldene nekik bármilyen személyes adatot, azt haladéktalanul megsemmisítik. Hogy az üres kérdőívek sorsa mi lesz, arról még nem döntöttek.

Hadházy Ákos teljes posztja itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi