Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három évre eltiltották a lapszerkesztéstől az újságírót, aki 2016-ban kritikus mondatokat csempészett egy Orbán-interjúba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három évre eltiltották a lapszerkesztéstől és 400 ezer forintra büntették Földesi Gábor újságírót, aki a vád szerint Orbán Viktor 2016-os karácsonyi interjújába az eredeti anyagban nem szereplő részleteket csempészett, írja a Magyar Narancs.

A Fejér Megyei Hírlapban megjelent szöveget olvasva a 444 szerkesztőségének tippje szerint valahol a megszerkesztett cikk tördelése és az utolsó kivonat készítése közben kerülhettek bele a kritikus részletek a nyomtatott lapba. A következő mondatokról van szó, az utólag becsempészett részek félkövérrel vannak jelölve:

  • „…mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket
  • „…és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.”
  • „A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.”
  • „Azt kívánom, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelmezéséhez, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk.”

A Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítélete 240 ezer forintos büntetés volt, eltiltás nélkül, Földesi tagadta, hogy bűnös lenne. Az ítélkező tanács szerint a tényállást már első fokon is helyesen állapították meg, de a fellebbező ügyészségnek igazat adtak abban, hogy az ítélet túl enyhe volt.

A Media1 úgy tudja, hogy Földesi Gábor a Kúriához fordul fellebezésért; az újságíró egyelőre nem szeretne interjút adni, ugyanis meg akarja várni, amíg kézhez kapja az írásos ítéletet, egy rövid nyilatkozatot mégis küldött a lapnak:

„Látva az 50-es évek hangulatának visszafogott verzióját, már kevésbé haragszom a valódi elkövetőkre. Nagy hibának tartom azt az elképesztően erősnek érzett szervilizmust és megfelelési kényszert, ami elnyomja a korrektséget, teljességigényt. Bosszant a bíróság szóbeli indoklása, hiszen az egymásnak ellentmondó nyomok és szakvélemények ellenére feltáratlan és leegyszeruűsített tényállás alapján ítéltek el. A pénzbüntetés nem vág földhöz, de megyünk tovább és nemsokára részletezem, mi volt a szakvéleményekben, min alapult a vádirat és elmesélem a komédia felvonásait.”

A Media1 információi szerint az újságíró ügyében számos súlyos ellentmondás merült fel: az ügyészség szerint kamerakép rögzítette Földesit, amint az adott emeleten tartózkodott, a férfi elmondása szerint viszont az épület azon részén, ahol a számítógépe is volt, nem volt kamera. Ráadásul elmondása szerint a rendszerbe bárki beléphetett, ugyanis a megyei lapkiadó szerkesztőségében közös jelszavakat használtak.

Címlapkép: pixabay.com