Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferge Zsuzsa és Szelényi Iván tiltakozik az MTA-elnökjelölt társadalomtudósokat kritizáló nyilatkozata ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Két neves társadalomtudós, Ferge Zsuzsa és Szelényi Iván nyílt levélben tiltakozik Freund Tamás, az MTA elnöki pozíciójára esélyes neurobiológus nyilatkozata ellen. Freund a napokban ugyanis azt mondta a kormányközeli Mandinernek:

„Azok a társadalomtudósok, akik nemcsak híján vannak külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai szempontból nem fogadnák el, némi kormány-kritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják”.

Ráadásul nem is ez az első eset, hogy Freund Tamás a társadalomtudósokra tesz kritikus, a levél írói szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket. Az MTA-elnökjelölttel kapcsolatban tavaly közölte a Qubit, hogy azt írta Orbán Viktornak egy levélben: a kormánykritikus, szerinte gyengén teljesítő társadalomtudósok – akiktől „szerettek volna megszabadulni” – az MTA kutatóintézet-hálózatának kiszervezése miatt most „itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek”.

Amint azt Ferge és Szelényi hozzáteszik, nem nyilvánosan már korábban is felhívták Freund figyelmét arra, hogy nem illetékes a társadalomtudományok értékelésére, és meg kellene értenie, hogy a társadalomkutatásnak van fontos kritikai feladata, így az MTA elnökének az akadémia különböző tudományágait kellő tisztelettel kellene kommentálnia.

A levél írói megjegyzik, mindketten sokat publikálnak rangos nemzetközi folyóiratokban, jeles egyetemeken is tanítottak, és ismerik a magyar kollégák külföldi publikációit és egyetemi szerepléseit.

Ferge és Szelényi szerzőként és szerkesztőként is tanúsítják, hogy a neves nemzetközi folyóiratok kizárólag tudományos minőség alapján döntenek egy tanulmány publikálásáról, abban politika semmiféle szerepet nem játszik.

A társadalomtudósok szerint hasznos lenne, ha Freund megnevezné azokat a neves nemzetközi folyóiratokat és az ott megjelent tanulmányokat, amelyek az ő ítélete szerint nem érdemeltek publikációt. Enélkül a nyilatkozata szerintük csak sértegetés és nem tudományos értékelés.

„Az MTA elnökétől elvárjuk, hogy az MTA valamennyi nagy tudományterületéről, az élő és élettelen természettudományoktól a humán és társadalomtudományokig minden tudóst egyformán becsüljön és képviseljen” – írja Ferge és Szelényi a levélben.

 

Nyílt levél Freund Tamásnak

Freund Tamás, aki pályázik az MTA elnöki pozíciójára már korábban tett a…

Közzétette: Kecskeméti Zsuzsa – 2020. július 4., szombat

Az MTA hétfőn szavaz arról, hogy Freund Tamás vagy Pléh Csaba pszichológus legyen-e az új elnök, aki Lovász Lászlót váltja.

Ferge Zsuzsa az MTA rendes tagja, az Academia Europeae tagja, ELTE Emeritus Professzora. Szelényi Ivan az MTA és az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja és a Yale Egyetem Emeritus Professzora.

Freund Tamás az MTA alelnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója. 2019 őszén ő kapta a legtöbb szavazatot az MTA elnökjelöltségére, viszont az akadémiai jelölőbizottság az alacsony részvételre való tekintettel csak részben fogadta el az októberi szavazás végeredményét – írta meg akkor az Index.

Címlapkép: Wikimedia Commons