Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz csak a szép, egészséges és fehér bőrű emberek véleményére kíváncsi?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pár hete újra elindult Orbán Viktor kérdőíves csodafegyvere, a nemzeti konzultáció. A „Soros-terv” és Brüsszel megállítása után most egy kevésbé ellenségkeltő témáról, a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról mondhatják el az emberek a véleményüket (már ha az véleménynyilvánításnak számít, hogy sugalmazó állításokról mondhatjuk meg, egyetértünk-e velük vagy sem).

A konzultáció immáron online is kitölthető, a szokásos kérdéssorral együtt pedig jött még egy visszatérő vendég: a Fidesz valóságtól teljesen elrugaszkodott elképzelése arról, hogyan is néz ki az átlag magyar ember.

Az online nemzeti konzultáció kezdőoldala. Forrás: kormany.hu

A kérdőíveket vizuálisan egy csomó arckép kíséri, amelyeken egytől egyig ápolt külsejű, látszólag egészséges, és nem mellesleg fehér bőrű ember mosolyog tökéletes fogsorral – a középosztály megtestesült ideája. Mindez persze önmagában nem baj, nyilván magyar emberek millióira lehetnek még igazak ezek az állítások. Csakhogy amennyiben ez a montázs a lakosság egészét kívánja reprezentálni – márpedig egy nemzeti konzultáció miért ne azt akarná –, akkor ez az összkép dühítően hiányos és kirekesztő, hiszen a teljes magyar társadalom összetétele azért korántsem ennyire homogén.

  • Bármennyire is igyekszik a Fidesz nem tudomást venni róla, a valóságban majdnem minden tizedik magyar lakos roma származású vagy más etnikai kisebbséghez tartozik. Ők hol vannak a képekről?
  • 3 millió ember él havi 125 ezer forintnál kevesebb pénzből, közülük rengetegen napi 10-12 órában gürcölnek, csak hogy étel legyen az asztalon. Ezek a személyek valószínűleg nem mosolyognának ilyen kisimult arccal, ha a Fidesz egy hosszú nap megpróbálná lefotózni őket. Ők hol vannak a képekről?
  • A 2016-os mikrocenzus szerint több mint 400 ezer fogyatékossággal élő magyart tartanak számon. Ők hol vannak a képekről? (Persze mit várunk akkor, amikor a kormánysajtó nyíltan kimondja, hogy nem akarnak „tolószékeseket nézegetni”?)
  • 200 ezren is eleshetnek a társadalombiztosítástól a kormány új szabályozása miatt, amelynek értelmében már nem lehet ellátni az állami egészségügyben azokat, akik 3 hónapig nem fizették a TB-t. Kiszolgáltatott emberek tömegei fognak rövidesen ellátás nélkül maradni betegen, vajon ők szerepelni fognak a következő plakátkamányban?

A kérdésekre persze mind tudjuk a választ: ezeknek az embereknek a létezését a kormány sosem fogja annyira fontosnak tartani, hogy saját promóciós anyagain is megjelenítse őket. Az elmúlt 10 évben napi szinten megtapasztalhattuk, hogy a Fidesz-KDNP csak a középosztálynak akar érdemben kedvezni, a segítségre szoruló „kisemberbe” jóformán csak belerúgni tudnak. Legyen szó családtámogatásról, munkanélküliségről vagy a koronavírus okozta gazdasági intézkedésekről, amelyekkel eddig főleg csak felsőbb rétegek érdekeit vették figyelembe, ő jelentette számukra az országot. A nemzeti konzultációjukat kísérő fotókon ez miért lenne másképpen?

De mindegy, legalább még egyik szereplőről sem derült ki, hogy kormányközeli kapcsolatai vannak, vagy hogy róla készült mémeken röhög a teljes internet. A korábbi plakátbotrányokhoz képest végül is már ez is előrelépés.

A címet Szikra Dorottya 2011-es, „Fiatal, egészséges és szép” – a Fidesz családpolitikája című cikke inspirálta, amely azt mutatja be, hogy a Fidesz-KDNP családpolitikai lépéseiből az a szándék olvasható ki, hogy elsősorban a tehetősebb családok gyermekvállalási kedvét szeretné erősíteni.

Címlapkép: Kormany.hu