Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken ismét tüntetnek az SZFE hallgatói az egyetem privatizálása ellen

Első figyelmeztetés – #freeSzFE címmel újra demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai az intézményt magánegyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen. A tüntetés pénteken 10 órakor kezdődik a Kossuth téren, ugyanis aznap fog szavazni az Országgyűlés az intézmény sorsáról.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az SZFE-n mind a hallgatók, mind a vezetők ellenzik az alapítványi modell bevezetését, szerintük ugyanis ez sérti az egyetem autonómiáját.

Habár Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter szerint az új struktúrának köszönhetően korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés jön majd létre, ami sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára, az egyetem úgy véli, a valós cél az SZFE „megregulázása” is lehet.

Palkovics a múlt heti, eredménytelen tárgyaláson azt mondta a diákoknak: „azt hittük, énekelni fognak”, ezért erre reagálva a demonstráción rögtönzött kórust alakítanak a szervezők a parlamenti ülés ideje alatt.

A hallgatók továbbra is azt kérik, vonják vissza a törvénytervezetet, miután az ő javaslataikat nem vették figyelembe.

A tervek szerint az SZFE 2020. szeptemberétől kerülne alapítványi tulajdonba. Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezi majd ki, a vagyonát pedig a kormány biztosítja. A hallgatók az alábbi követeléseket szerették volna a törvénytervezetbe iktatni:

  • A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.
  • Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.
  • A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.
  • Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.
  • Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

„A diákok kiállnak követeléseik mellett, de fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ezt nem naivitásból teszik, hanem meggyőződésből – a sikertelen miniszteri találkozó semmiféle bizakodásra nem adott nekik okot” – áll az SZFE diákjaink friss közleményében.

A hallgatók már korábban is szerveztek egy tüntetést az ügy kapcsán, akkor a helyszín az egyetem előtti Vas utca volt, és több százan vettek részt rajta. Az eseményről készült beszámolónk itt olvasható, a július 3-i megmozdulás Facebook eseménye pedig ezen a linken érhető el.

A hallgatók egyébként nemrég egy tájékoztató jellegű animációt is készítettek, amelyben röviden elmagyarázzák, mi történik az intézmény körül: