Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hazugsággal vádol független újságokat a külügyi államtitkár, miután a tárcája nem válaszolt a kérdéseikre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegezve osztotta ki a HVG-t és a 444-et Menczer Tamás szombat délutáni Facebook-bejegyzésében. A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár hazugsággal vádolta meg a Kínából vett lélegeztetőgépek túlárázásáról cikkező lapokat. A HVG korábban kérdéseket is küldött az ügyben a külügyi tárcának, válasz híján azonban csak az „hazugsággyáros” bélyeget kapták meg tőlük.

A HVG pénteki cikkében írta meg, hogy a több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgép – amelyeknek átlagára így 18,7 millió forint volt – valójában kétszer akkora mennyiség a felszerelésből, mint amennyit Orbán Viktor szükségesként megjelelölt. A lapnak több szakértő is megszólalt, köztük olyanok is, akik részt vettek a beszerzésekben.

Mint emlékezetes, a kormány a járvány Magyarországra érkezése után kiküldte -a hogy a miniszterelnök fogalmazott – „portyázóit és fürkészőit”, hogy elegendő mennyiségű lélgeztetőgépet és más, a védekezéshez szükséges egészségügyi felszerelést hozzanak be a nemezetközi (elsősorban kínai) piacról.

A magyar kormány által a beszerzésekért mozgósított, évtizedes kínai kapcsolatokkal rendelkező hálózatról nemrég az Átlátszó írt tényfeltáró cikket. 

A járványügyi vészhelyzet közben véget ért, ám a lélegeztetőgépeket azóta is rendületlenül vásárolja a magyar állam, s ami még érdekesebb, a járvány hazai csúcsán sem volt egyszerre 100 beteg lélegeztetőgépen, nemhogy válogatni kellett volna a súlyos állapotú páciensek között.

Mivel az eszközbeszerzések részletei homályban maradtak, ezért a témában cikket író HVG megkérdezte arról a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy mennyibe kerültek az egyes gépek, hány gép volt használhatatlan, valamint ezeknél tudják-e érvényesíteni a szavatossági igényt.

Ám – mint az ominózus cikkben, majd tegnap, Menczer posztjára reagálva is közölte a HVG – sem akkor, sem most nem kaptak választ a kérdéseikre, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottak be a tárcához.

Menczer államtitkár szombati reakciójában hazugsággal vádolta meg nemcsak HVG-t, hanem a lélegeztetőgépek beszerzéséről szintén cikkező 444-et is.

A politikus ebben – tegezve – azt írta, hogy ezek az újságok hazudnak, mert a világjárványban mindenki ezeket a gépeket kereste, ezért felszökött az áruk, senki nem tudta megmondani, mennyire lesz szükség és egyébként is „mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem”. A nagy számokat pedig azzal magyarázta, hogy „inkább álljon valamennyi a raktárban, mint hogy legyen egy ember, akinek nem jut”.

Menczer azt írta a kormánytól független sajtóorgánumokról:

„Szóval, látom, hogy ezek a drága fiúk csak nem tudnak kibújni a bőrükből, támadják a vírus elleni védekezést, most épp a lélegeztetőgépek beszerzését. Sőt, a hazugsággyáros, kamuvideós MSZP elöljárója, Harangozó Tamás vizsgálatot akar. Hiába, a baloldali történelmi örökség Harangozótól Karácsonyig megvan mindenkinél. Teljesítmény nulla, de vizsgálódni, azt szeretnének.”

A HVG által feltett kérdésekre azonban ebben a bejegyzésében sem válaszolt.

Szombaton egyébként nemcsak a külügy, hanem az EMMI részéről is érkezett egy kioktató válasz lélegeztetőgép-ügyben: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ugyancsak tegnap posztolt arról, hogy szerette volna megtudni a minisztériumtól,  hogy hány lélegeztetőgép beszerzése történt meg eddig a járványügyi vészhelyzet kapcsán. Írásbeli kérdésére Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter helyett válaszóló Magyar Levente államtitkár annyival intézte el a dolgot:

„A védőeszközök beszerzéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendszeresen tájékoztatást ad a Parlamentben, így amennyiben Ön részt vesz az üléseken, teljeskörűen tájékozott lehet.”

(HVG.hu)

Címlapkép: MTI/Soós Lajos