Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A videojáték-ipart szexuális zaklatás- és erőszakhullám rázta meg

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt napokban a #metoo mozgalomhoz hasonló hullám érte el a játékipart is: már több száz nő osztotta meg személyes tapasztalatait közösségi médián a játékfejlesztő cégeknél és egyes játék- és e-sport-közvetítő oldalakon eluralkodó szexizmussal és szexuális zaklatással, erőszakkal kapcsolatban. Ahogy a filmipart 2017-ben, úgy most ez a botrány a játékipart is valamilyen szintű szembenézésre kényszerítheti a berkein belüli visszaélésekkel szemben.

A témával kapcsolatos bejegyzések nagyjából június 17-e óta tartanak, azóta gyűjti egy Medium-on közzétett táblázat a játékipar szereplőivel szemben felhozott vádakat. A dokumentumnak már 270 sora van.

A vádak a szexista beszólogatásoktól egészen a nemi erőszakig és kiskorú játékosok és felhasználók szexuális kizsákmányolásáig terjednek – ezek az esetek munkahelyeken, online, az ágazat offline eseményein és párkapcsolatokon belül történtek.

A közös bennük, hogy többnyire rendkívül ismert és népszerű fejlesztők és játékosok követték el őket, akikkel szemben bizonyos esetekben már évek óta voltak vádak. Csak épp a tevékenységükből profitáló platformok és cégek eddig szinte semmit sem tettek annak érdekében, hogy bántalmazó viselkedésüknek gátat próbáljanak szabni.

A botrányban érintettek például a Bungie, a Ubisoft és az Insomniac Games videojáték-fejlesztő cégek (ezek a cégek fejlesztettek olyan népszerű játékokat, mint a Halo sorozat vagy az Assassin’s Creed), de a legtöbb történet egyértelműen a videojáték- és e-sport-közvetítő közösségi oldalhoz, a Twitch-hez kapcsolódik.

A Twitch-et még 2011-ben alapították, de csak akkor vált igazán népszerűvé, amikor az élő közvetítés technikai szempontból már nagyjából bárki számára megoldhatóvá vált, akinek volt internet-hozzáférése. Jelenleg az egyik leglátogatottabb oldal a neten, februárban közel 4 millió streamer közvetített rajta. A most megvádolt felhasználók közül többnek milliós követőtábora van.

A mostani botrány egyik legismertebb szereplője Chris Avellone, egy amerikai videojáték-tervező és képregényíró, akinek a nevéhez olyan játékok kötődnek, mint a Fallout 2, az Icewind Dale vagy a Star Wars: Knights of the Old Republic 2. Avellone-nal kapcsolatban több nő is arról számolt be, hogy „leitatta őket, majd a szobájába cipelte, miután már képtelenek voltak tiltakozni ez ellen” – írja a gamestar.hu. Avellone-nal minden cég megszakította a munkakapcsolatot a vádak hatására.

A Twitch, a Ubisoft és az Insomniac Games is bejegyzéseket tett közzé, amikben a zaklatókkal szembeni azonnali fellépést, és az esetek kivizsgálását ígérték. A Twitch által kiadott közleményben például szerepel, hogy törekednek a felszínre került ügyek minél hamarabbi átvilágítására, kivizsgálására és a megfelelő büntetések kiszabására. Több streamert már el is tiltottak a közvetítéstől.

Ezeket az ígéreteket azonban árnyalja, hogy az áldozatok szerint ezek a cégek több esetben is már évek óta kapták a jelzéseket és bejelentéseket a közegben burjánzó zaklatásról és bántalmazásról, azonban nem tettek semmit. A Twitch egyik volt alelnöke, Justin Wong például állította, hogy egy esetet jelentett a vezetőség és a cég HR-osztálya felé, amire azt az ígéretet kapta, hogy kivizsgálják. Ennek ellenére a bántalmazó fél az esetet követően is a Twitch kiemelt partnere maradt.

Ahogy a Vice témába vágó cikk kiemeli, nem ez az első zaklatási botrány hullám a játékiparban, amivel az abban érintetteknek meg kell küzdeniük. A szexuális visszaélésekkel kapcsolatos történetek újabb hulláma – ahogyan a filmiparban is történt – arra viszont alkalmat adott, hogy áldozatok, akik korábban sokszor éveken át titkolták a velük történeteket, mivel féltek a bosszútól vagy attól, hogy a karrierjük végét jelentené, ha kiállnának, most lehetőséget kaptak arra, hogy igazságot követeljenek maguknak.

Címlapkép: Forrás: Pixabay