Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszadobta az ügyészség Szél Bernadett feljelentését a Budapest-Belgrád vasút ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő május végén hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási beruházása kapcsán (erről szóló korábbi cikkünk itt olvasható).

Érdemes felidézni: a kormány  több mint 82 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a Gazdaságvédelmi Alapból a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére. Magyarország 2020-as költségvetéséből eredetileg 61 milliárd körüli összeget szántak a beruházásra, de így már több mint 143 milliárdot tesz bele a magyar kormány az összesen nagyjából 750 milliárdos, 80-85 százalékban kínai hitelből finanszírozott vasútvonal-fejlesztésbe.

A vasútvonalból egyébként 166 kilométernyi esik az ország területére, azaz kilométerenként több mint 4 és fél milliárd forintba kerül a megépítése.

A beruházással kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy magyar részről Mészáros Lőrinc kapta meg a projekt lebonyolításának jogát, a kormány pedig egy salátatörvény-javaslattal 10 évre titkosítaná az üggyel kapcsolatos szerződéseket, mert – mint érveltek – ezen iratok „megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti”.

„A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést” – írja Facebook-posztjában Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő szerint „eddig semmi különös, csak a NER”. Ám felhívta még a figyelmet a történet egy érdekes elemére.

Az ügyészség indoklásában ugyanis az szerepelt: a kormány „az Egyezmény megkötése, illetve a költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás tárgyában meghozott döntései révén nem vagyonkezelési tevékenységet végzett.”Illetve „a Kormány tagjai büntetőjogi értelemben nem tekinthetők a központi költségvetés kezelésével megbízott személyeknek, az e tárgyban meghozott közhatalmi döntéseik a közvagyonra vonatkozó olyan tulajdonosi rendelkezések, amelyek a hűtlen kezelés megállapításának alapjául szolgáló vagyonkezelői kötelezettség megszegésének nem tekinthetők.”

Szél Bernadett az ügyészség döntését úgy kommentálta:

„gyakorlatilag írásba adták, hogy a kormány 2020 Magyarországán bátran hozhat a közpénzeket felelőtlenül pazarló, az adófizetők érdekei helyett kizárólag magánérdekeket szolgáló döntéseket, azért büntetőjogi felelősségre nem vonhatók, mert ők nem felelnek a közös vagyonunkért. Köthetnek titkos szerződéseket és hozhatnak sok tízmilliárdos átcsoportosításokról szóló kormányhatározatokat – ahogy tették azt nem is olyan rég ezzel a projekttel, amikor a Gazdaságvédelmi Alapból megtolták újabb 82 milliárddal. Ezen az alapon tényleg azt csinál a kormány, amit csak akar, és úgy adósítja el az országot, ahogy neki tetszik, következménye nincs.”

A független országgyűlési képviselő jelezte: a 15 napos határidőn belül panaszt terjesztek elő az ügyészségnél, és viszi tovább az ügyet.

„Olyan ugyanis nincs, hogy nyomozás helyett odavágják, hogy a közpénzekkel való felelőtlen gazdálkodásnak nincs büntetőjogi következménye” – tette hozzá.

Szél Bernadett teljes posztja itt olvasható:

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook