Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Müller Cecília kevesebb koronavírus-teszt elvégzésére utasította a kórházakat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Müller Cecília tisztifőorvos levelet küldött a kórházi vezetőknek, melyben kevesebb koronavírus-, azaz PCR-teszt elvégzésére utasította őket. A levél tartalmáról a Népszava számolt be.

A levél tesztekre vonatkozó útmutatása szerint

a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség tesztre, ha a páciensnek vannak koronavírusra utaló tünetei.

Az egészségügyi dolgozók megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak tartott beavatkozásoknál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a beteg tesztelése helyett a megfelelő védőruha viselését javasolja a dolgozóknak.

A tesztelés visszafogásának indokoltságára adott legérdekesebb érv, hogy Müller Cecília szerint,

ha túl sok teszt érkezik egy intézményből a laborba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.”

Amennyiben pedig felmerül az esethalmozódás gyanúja, akkor a tisztifőorvosi hivatal a kórházparancsnokokkal és a kormányhivatalok népegészségügyi osztályaival együtt vizsgálatot indít.

Azoknak a szűrését dönthetik csak el az intézményvezetők saját hatáskörben, akik a közvetlen betegellátásban dolgoznak, azonban a tisztifőorvos felhívta rá a figyelmet, hogy „a szűrési kötelezettség kizárólag járványügyi célból elrendelt vizsgálatokra vonatkozik.” Ez a Népszava szerint azért ejtette zavarba a vezetőket, mert eddig is csak a járvány megelőzése céljából szűrték a dolgozókat.

Ha egy kórházról kiderül, hogy nem az NNK iránymutatásának megfelelően végez teszteket, akkor az intézménynek kell kifizetnie azok költségét. A Népszava szerint egy PCR-teszt körülbelül 16-25 ezer forintba kerül.

Nem csak Magyarországon téma a tesztelés visszafogása: Donald Trump amerikai elnök múlt vasárnap beszélt arról, hogy azt az utasítást adta, szűrjenek kevesebbet az USA-ban annak érdekében, hogy a fertőzések száma a statisztikákban essen. Az egészségügyi szakemberek azonban még mindig azon az állásponton vannak, hogy a minél szélesebb körű tesztelés kifejezetten hatékony a vírus elleni küzdelemben.

A Reuters friss cikke, melyben 30, a világ különböző pontjain dolgozó orvos nyilatkozott a koronavírussal kapcsolatban, a San  Franciscó-i egészségügyi központban praktizáló Dr. Saj Patelt idézi, aki szerint a gyors és kiterjedt tesztelés a védőruházat megspórolásában is szerepet játszik, mivel a negatív koronateszttel rendelkező betegek kezelésekor a dolgozóknak nem kell feleslegesen felélniük az intézményük tartalékait. Az NNK utasítása pont ennek az ellenkezőjét okozhatja, mivel tesztelés helyett védőruházat hordását javasolja.

Magyarországon április eleje óta látható, hogy a vírus leginkább a kórházakban és az idősotthonokban terjed, tehát a kórházi tesztelés csökkentése már csak ebből a szempontból is kockázatos lépésnek tűnik. Nem beszélve arról, hogy jelenleg több, Magyarországgal szomszédos országban újból növekedésnek indult a fertőzöttek száma, tehát a fokozott elővigyázatosság indokolt lenne itt is.

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu