Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb szakértő állítja, hogy már a Jeges-tengert is elérhette a szibériai olajkatasztrófa

Ez a cikk több mint 3 éves.

Georgy Kavanosyan ökológus a szibériai, sarkkörön túl található Norilszk városába utazott, hogy felmérje, milyen károkat okozott az a szennyező vegyi anyag, ami a Jeges-tengerbe torkolló Pjaszina-folyóba áramlott május végén, miután összeomlott egy olajtartály.

Az ügy már a kezdetekkor nagy felháborodást keltett, maga Vlagyimir Putyin például tévéadásban hibáztatta az olajvállalat vezetőjét a környezeti katasztrófáért, a dízel által vörösre festett folyó pedig még az űrből is látszott. Az Index nemrég azt írta, ez a valaha volt legnagyobb olajszennyeződés, amely az északi sarkkör közelében történt.

A most készült vizsgálatok sajnos továbbra sem túl biztatóak, ugyanis a korábbi megállapítások után Kavanosyan is arra jutott, hogy a szennyeződés már valószínűleg a Jeges-tengerbe is eljuthatott a folyóból.

A vízben az orosz szakértő a megengedett gázolajmennyiség két és félszeresét mutatta ki, amit katasztrofálisnak ítélt meg, ezért hangsúlyozta: sürgősen meg kell vizsgálni a torkolatot is, hogy lássák, mennyire szennyezett a folyó azon a részen, ahol a tengerbe fut – írja a Siberian Times.

Összesen egyébként 21 ezer tonna gázolaj jutott felszínre, ami aztán a Pjaszina-folyóba és a környező földekre ömlött. Mindez pedig amiatt történt, mert a jeges talaj felolvadt és átalakult a globális melegedés következtében, a dízeltartály pedig ettől összeomlott.

Noha a tartály tulajdonosa, a Norilsk Nickel vállalat arról biztosította a nyilvánosságot, hogy urai a helyzetnek és visszaszorítják a szennyeződést, az ökológus vizsgálatai mást mutatnak. A cég szerint jelenleg 495 ember dolgozik  sikeresen a területek megtisztításán, de Georgy Kavanosyan úgy véli, a Norilsk Nickel vezetése valójában megpróbálja elrejteni, mekkora kárt is okozott a megrongálódott tartály.

Műholdas felvétel a szennyezett folyóról (az olaj vörösre festette az érintett részeket).

A szibériai hírportál szerint egyesek egyenesen az Északi-sarkvidék Csernobiljának nevezik a katasztrófát.

Az üggyel kapcsolatban érdekes információ még, hogy Kavanosyannek titokban kellett vizsgálódnia, ugyanis korábban a helyszínen már több újságírót és szakértőt is őrizetbe vettek. Mindeközben pedig az állami környezetvédelmi szerv helyi munkatársa, Vasily Ryabinin hirtelen felmondott, és rövidesen el is fog költözni családjával a városból.

A Siberian Times szerint a dolog hátterében az állhat, hogy bár Vasily Ryabinin volt az, aki először felhívta a figyelmet a tartály összeomlására, később már nem engedték meg neki, hogy a helyszínen legyen, hiába állami hatósági dolgozó. A férfi egyébként videót is készített a szivárgás kezdetén, amiben úgy fogalmazott, gyakorlatilag megrészegült az olaj szagának belélegzésétől, annyira töményen áramlott a vegyi anyag.

Az ökológusok most bevetnek néhány technikát, ami lassíthatja a vegyi anyaggal keveredő víz áramlását, de mint mondták, ez csak egy kicsit segít a problémán, a veszély ettől még nem hárul el.

Szibéria felmelegedése egyébként éppen a napokban kapott nagy sajtónyilvánosságot, ugyanis a feljegyzések kezdete óta először mértek 38 Celsius-fokot az Északi-sarkvidéken, az észak-szibériai Verhojanszknál.

A 24.hu szerint az idei volt Szibéria legforróbb májusa, ugyanis az átlaghőmérséklet körülbelül 10 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1979 és 2019 közötti periódusban. A forróság pedig már most természeti katasztrófákat idézett elő a sarkvidéken, Jakutföldön például hatalmas erdő- és bozóttüzek alakultak ki, de szakértők megemlítettek ezzel összefüggésben a mostani gázolaj-katasztrófát is.

Címlapkép: The Ice Age Twitter