Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akadémiai Dolgozók Fóruma: önkényes átszervezésen esett át az Országos Széchényi Könyvtár

Facebookon számolt be az Akadémiai Dolgozók Fóruma arról, hogy  olyan átszervezésen esett át nemrég az Országos Széchényi Könyvtár, amely szerintük teljességgel szakmaiatlan, önkényes és erőltetett tempójú volt, a következményei pedig „beláthatatlanok”.

Mint írják, az új főigazgató olyan szervezeti és működési szabályzatot terjesztett be, amelynek tartalmát nem egyeztette előre a szakmai vezetéssel, így

a végeredmény egy olyan struktúra, amely évtizedes szakmai és intézményi gyakorlatokat, a kutatás logikáját és a gyűjtemények természetet is figyelmen kívül hagyja.

A februárban kinevezett főigazgató egyébként Rózsa Dávid, akit Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (és a kormány kedvelt kultúrpolitikai szakembere) már korábban felkért a könyvtár szakmai átvilágításra, ami a HVG szerint némileg barátságtalan gesztus volt az akkori OSZK-vezetővel, Hammerstein Judittal szemben.

Teljességgel szakmaiatlan, önkényes és erőltetett tempójú átszervezésen esett át az Országos Széchényi Könyvtár,…

Közzétette: Akadémiai Dolgozók Fóruma – 2020. június 23., kedd

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az új  szervezeti és működési szabályzat értelmében:

  • az igazgatóságokat főosztályokká alakítják
  • összevonják a nem összetartozó gyűjteményeket
  • rengeteg feladat gazda nélkül marad
  • a gyűjteményekre alapozott szisztematikus tudományos kutatás pedig sok tekintetben ellehetetlenül.

Megszűnt továbbá a Nemzetközi és Kulturális kapcsolatok osztálya és a Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztálya is, utóbbi pedig azért különösen lesújtó az ADF szerint, mert ez az egyik legfontosabb könyvtörténeti műhely a magyar kulturális örökség szempontjából.

Mindemellett pedig megszűnt az OSZK Tudományos Igazgatósága is, amivel kapcsolatban az eddigi igazgató, Boka László azt írta Facebookon, egyes osztályai beolvadnak a Különgyűjteményekbe, míg mások végleg felszámolódnak, mindezt pedig emailben közölték velük múlt csütörtökön.

„Nem kell jósnak lenni annak megállapításához, hogy az átalakulás katasztrofális hatással lesz a magyar nemzeti kultúra és tudományosság jövője szempontjából” – írják az akadémiai dolgozók Facebookon.

Kerestük az Országos Széchényi Könyvtárat az ügyben, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Címlapkép: OSZK