Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akadémiai Dolgozók Fóruma: önkényes átszervezésen esett át az Országos Széchényi Könyvtár

Ez a cikk több mint 3 éves.

Facebookon számolt be az Akadémiai Dolgozók Fóruma arról, hogy  olyan átszervezésen esett át nemrég az Országos Széchényi Könyvtár, amely szerintük teljességgel szakmaiatlan, önkényes és erőltetett tempójú volt, a következményei pedig „beláthatatlanok”.

Mint írják, az új főigazgató olyan szervezeti és működési szabályzatot terjesztett be, amelynek tartalmát nem egyeztette előre a szakmai vezetéssel, így

a végeredmény egy olyan struktúra, amely évtizedes szakmai és intézményi gyakorlatokat, a kutatás logikáját és a gyűjtemények természetet is figyelmen kívül hagyja.

A februárban kinevezett főigazgató egyébként Rózsa Dávid, akit Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (és a kormány kedvelt kultúrpolitikai szakembere) már korábban felkért a könyvtár szakmai átvilágításra, ami a HVG szerint némileg barátságtalan gesztus volt az akkori OSZK-vezetővel, Hammerstein Judittal szemben.

Teljességgel szakmaiatlan, önkényes és erőltetett tempójú átszervezésen esett át az Országos Széchényi Könyvtár,…

Közzétette: Akadémiai Dolgozók Fóruma – 2020. június 23., kedd

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az új  szervezeti és működési szabályzat értelmében:

  • az igazgatóságokat főosztályokká alakítják
  • összevonják a nem összetartozó gyűjteményeket
  • rengeteg feladat gazda nélkül marad
  • a gyűjteményekre alapozott szisztematikus tudományos kutatás pedig sok tekintetben ellehetetlenül.

Megszűnt továbbá a Nemzetközi és Kulturális kapcsolatok osztálya és a Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztálya is, utóbbi pedig azért különösen lesújtó az ADF szerint, mert ez az egyik legfontosabb könyvtörténeti műhely a magyar kulturális örökség szempontjából.

Mindemellett pedig megszűnt az OSZK Tudományos Igazgatósága is, amivel kapcsolatban az eddigi igazgató, Boka László azt írta Facebookon, egyes osztályai beolvadnak a Különgyűjteményekbe, míg mások végleg felszámolódnak, mindezt pedig emailben közölték velük múlt csütörtökön.

„Nem kell jósnak lenni annak megállapításához, hogy az átalakulás katasztrofális hatással lesz a magyar nemzeti kultúra és tudományosság jövője szempontjából” – írják az akadémiai dolgozók Facebookon.

Kerestük az Országos Széchényi Könyvtárat az ügyben, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Címlapkép: OSZK