Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korlátozások nélkül megtarthatják a Pride-ot augusztusban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Korlátozás nélkül megtartható a Budapest Pride felvonulás augusztus 22-én – közölték a rendezvény szervezői Facebook-oldalukon.

A Pride-ot a veszélyhelyzet ideje alatt jelentették be a szervezők a rendőrségen. Az akkori hatósági válasz szerint a rendezvény megtartásának feltétele volt a veszélyhelyzet feloldása. Miután ez megtörtént, a szervezők újból felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, majd véglegesítették:

augusztus 22-én tartják idén a 25. Budapest Pride felvonulást.

A Budapest Pride mára az ország legnagyobb civil fesztiváljává nőtte ki magát, tavaly közel ötven társszervezőként bekapcsolódó civil szervezet, informális csoport, baráti társaság és magánszemély több mint száz programot szervezett – írják a szervezők az esemény oldalán. Az idei rendezvény témája a közös jövőtervezés és az egymást összekötő hidak építése.

Március végén írtuk meg, hogy a járvány miatt az eredetileg több mint egy hónaposra tervezett eseménysorozatot idén nem a szokásos időpontban, júliusban tartják meg, hanem augusztusra csúsztatják és mindössze 10 naposra tervezik.

Ez az első év, hogy vidéken, Pécsett is lesz felvonulás. Bár Budapesten már 2018-ban és 2019-ben is kordonok nélkül tartották a felvonulást, a pécsi rendezvény sorsa eléggé hányattatott, ellenzői szerint sérti a „közerkölcsöt és a jó ízlést”. Péterffy Attila polgármester akkor reprezentatív közvéleménykutatással kívánta megoldani a helyzetet, hogy megtudja, „mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről.”

A Budapest Pride a nyári felvonuláson és az aköré rendezett eseményeken felül egyéb megmozdulásokat is szervez: legutóbb május végén a pride-osok szervezésében transznemű emberek tiltakoztak az ellen az új törvény ellen, amely megtiltja számukra az adminisztratív nemváltoztatást. A törvény 33. paragrafusa ezen felül kimondja, hogy a biológiai nemet tekintve csak férfiak és nők léteznek, ezzel figyelmen kívül hagyva az interszex emberek létezését, a transznemű aktivisták születési anyakönyveik elégetésével fejezték ki tiltakozásukat a Kossuth téren.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride